Han tar fram ett snabbare corona-test

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett team på Malmö Universitet jobbar nu med att utveckla ett snabbare covid-19-test. Målet är att ta fram en sensor som kan upptäcka den typen av virus i saliv.

– Du kommer kunna hålla sensorn i ett vanligt salivprov och direkt få en signal, säger Börje Sellergren, professor vid Malmö universitet.

Börje Sellergren, professor Malmö universitet.
Foto: Foto: privat/Malmö universitet
Börje Sellergren, professor Malmö universitet.

De tester som finns i dag för att upptäcka covid-19 tar en viss tid. Detta då testningen görs i två steg – testning och analys i laboratorium.

Detta vill professor Börje Sellergren och hans forskarteam råda bot på. Hans mål är att utveckla en sensor som känner av sars-coronavirus i saliv och direkt ger utslag. Sensorn ska kunna mäta i saliv och omedelbart ge svar på om patienten har sars-coronaliknande virus i kroppen.

– Du kommer kunna hålla sensorn i ett vanligt salivprov och direkt få en signal. Man kommer troligtvis även kunna mäta hur mycket virus man har i kroppen, säger Börje Sellergren.

Lyckas projektet tror Sellergren att det kommer få stor betydelse för exempelvis utvecklingsländer som är stort behov av billiga och enkla tester.

Som graviditetstest

Sellergren förklarar att forskningsprojektet också kan leda till nya typer av självtest. Hypotetiskt kan det röra sig om en mätsticka som privatpersoner kan köpa på apoteket - liknande ett graviditetstest.

– Som ett alternativ till sensorn skulle tekniken kunna användas precis på samma sätt som den mätsticka som används vid graviditetstest, säger Sellergren.

Än så länge är projektet bara i startgropen men igår kom ett positiv besked.

– Igår fick vi 300 000 kronor från Vinnova. Det är ett startkapital. Vi hoppas givetvis på mer pengar och har ansökt hos Vetenskapsrådet, säger Sellergren.

Foto: Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN

Virus i avloppsvatten

Om teamet lyckas skulle det också kunna innebära att man lätt kan förutspå nya utbrott via avloppsvatten. En sensor kan placeras i ett kommunalt reningsverk och, enligt Sellergren, förutsäga nya utbrott. Och då påskynda åtgärder mot smittspridning.

– Om man exempelvis får en signal om att det förekommer virus i vattnet från en förort i Stockholm sparar man tid och resurser.

Tyvärr dröjer det dock innan projektet har lett fram till en färdig produkt. En möjlig tidshorisont är mitten av 2021. Men Sellergren tror att man kan visa resultat tidigare.

– Vi räknar med att visa preliminära resultat i år, säger han.

Han lägger dock med en brasklapp om att tekniken med sensor kanske inte kommer ge ett 100-procentigt svar.

– Den kommer känna av strukturen utanpå viruset och ge signal om man har ett sars-coronavirus. Den som testas positivt kan sedan behöva göra ett laboratorietest för att säkerställa om det är covid-19 eller ej.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE