Mejla

Lena Mellin

Löjligt är ordet för dagen

Därför bråkar partierna om ett oviktigt datum

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Den stora politiska striden handlar idag om när en coronakommission ska tillsättas.

​N​u säger Moderaterna.​ Sedan, ​säger regeringen.

Kan en konflikt bli fånigare?​

Över hela det politiska fältet är partierna överens om att tillsätta en coronakommission som går igenom händelseförloppet och regeringens, riksdagens, myndigheternas, kommunernas och regionernas insatser för att hejda smittspridningen i så hög grad som möjligt.

Det låter i högsta grad rimligt särskilt med tanke på att den svenska strategin ifrågasatts internationellt och att det uttalade målet att skydda de så kallade äldreäldre har misslyckats.

Men partierna vet att det kan vara livsfarligt att framstå som ense, det minskar engagemanget från de egna väljarna och påverkar opinionssiffrorna negativt.

I politiken är det livsfarligt att inte ha en profil eller ägna sig åt andra frågor än de som väljarna tycker är viktiga. Det är exempelvis Liberalerna just nu ett levande bevis för. Partiet ligger stadig parkerat under det avgörande fyraprocentsstrecket.

När det gäller coronakommissionen vill Moderaterna och Kristdemokraterna att den tillsätts före sommaren, det vill säga nu.

Regeringen med inrikesminister Mikael Damberg (S) i spetsen är helt emot. Det skulle signalera att krisen är över, hävdar han. Startdatum för kommissionen bör alltså ligga senare, oklart när. Men senare i alla fall.

Att någon enda människa som är äldre än tio år tror att krisen är över är helt osannolikt. Över 400 000 människor är arbetslösa, för varje dag ökar antalet korttidspermitterade, otroligt många intensivvårdas på våra sjukhus och fortfarande dör väldigt många människor av covid-19.

Dambergs argument är därmed ganska ihåligt, för att inte säga tomt.

Damberg lät antyda att krisen kan utvärderas först då krisen är över. Men när är det? Kanske först om flera år.

Dagens heta politiska fråga, som alltså enbart handlar om datum, är löjlig. Extra löjlig blir den genom att Mikael Damberg anser att coronakrisens äldreomsorg kan utvärderas redan nu. Däremot inte några andra delar.

Datum kan var a viktiga. Men i det här fallet handlar det i första hand inte om datumlappen utan om att försöka stärka det egna partiets profil. Hur perifer frågan än är.

De danska partiledarna möttes häromdagen i en tv-sänd debatt. Det kanske är dags för en i Sverige också? Så att kan fjomperierna skärskådas. Och de verkliga skiljelinjerna, i den mån de finns, tas upp till seriös diskussion.

Kort sagt: De har inget bättre att bråka om. Därför blåses ett datum upp till en stor stridsfråga.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE