Stjärnornas hyllning till Greta Thunberg

avAnna Rydén

Publicerad:

VAL SENALES. 3 200 meter över havet, på glaciären i italienska Val Senales, gnistrar snön – men runtomkring lyser den med sin frånvaro.

Något som får det svenska längdlandslaget att reagera.

– Det är läskigt i vilken takt det går, säger Jonna Sundling. 

Gondolfärden från Kurzras upp till Grawand-glaciären kantas av barmark. Flera pister som ska gå längs med berget har ännu inte sett säsongens första snöflinga. 

– Jag märker att det är mindre snö än vad det var för fyra, fem år sen. Det är läskigt i vilken takt det går, säger Jonna Sundling när Sportbladet träffar henne utanför landslagshotellet i Italien.

Foto: ANNA RYDÉN

Hon får medhåll av Charlotte Kalla som har sett samma problem på flera glaciärer runt om i Europa och oroar sig för längdskidåkningen.

– Jag hoppas att barn och unga även i framtiden kommer få åka skidor och ta del av den här idrotten som har betytt så mycket för mig, säger hon.

Kalla: Det är en oro

Är du orolig?

– Ja, att det inte kommer vara tillgängligt. Det är en oro. Att inte lika många kommer ha möjlighet att få åka skidor på det sättet som jag är uppvuxen med.

Klimatet är ett ständigt aktuellt samtalsämnen och det märks att det berör åkarna. Förra säsongens stora stjärnskott Frida Karlsson menar att alla måste ta sitt eget ansvar.

– Alla måste tänka en extra tanke på vår miljö för att bevara våra vintrar och bevara vår idrott. Det är våran framtid. Det är vi som skapar vår framtid och vi måste göra allt vi kan för att bevara det vi har, säger hon till Sportbladet.

Hyllar Greta Thunberg

Och åkarna hyllar Greta Thunberg som varit en av förgrundsfigurerna i debatten det senaste året.

– Otroligt viktigt att hon vågar stå fram, säger Charlotte Kalla.

Jonna Sundling fyller i:

– Jag tycker att hon är så himla cool. Det behövs verkligen att någon tar tag i det.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM