Anklagades för vuxenmobbning

Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand om anklagelserna

avPer Bohman

De är kända för sin krävande tränarstil.

I höstas blev Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand – som nu tar över Djurgården – anklagade för vuxenmobbning i Sirius.

– Jag vill inte kasta skit, men det blev ingen bra situation. Vi lägger oss platta, säger Thomas Lagerlöf.

– Det var långt ifrån vuxenmobbning, säger Kim Bergstrand.

Fotbollskanalen har rapporterat om hur förre Sirius-målvakten Benny Lekström (spelade där 2016–17) upplevde sig vuxenmobbad av Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand.

– Ofta så snackades det skit öppet på plan om honom. Om han släppte in något enkelt mål eller något sånt – då hånades det (av Bergstrand och Lagerlöf), sa en källa till Fotbollskanalen.

”Vi kräver mycket”

Lekström bekräftade senare uppgifterna.

– Man måste förstå att det ligger mycket sanning i det, sa Lekström.

Det är allmänt känt att tränarduon, som nu tar över Djurgården, haft hårda nypor och att de kräver mycket av sina spelare. Men de vill kännas vid något prat om vuxenmobbning.

– Vi kräver mycket. Det tycker vi att vi har rätt att göra med spelare på elitnivå. Vi kräver att de kommer till träningen varje dag för att utvecklas. Både som människor och spelare. Det är det minsta kravet man kan ställa, säger Thomas Lagerlöf.

”Vill inte riva upp något”

Hur såg du på uppgifterna om vuxenmobbning?

– Jag vill inte riva upp något och kasta skit fram och tillbaka. Vi kan bara konstatera att den situationen, den kunde ha skötts bättre från bägge håll. I efterhand hade vi kunnat skött det mycket bättre. Men att kasta skit om vem eller vilka som gjorde fel... Tyvärr blev det ingen bra situation och vi kunde ha skött det bättre. Vi lägger oss platta.

Var det lite överdrivet att kalla det mobbning?

– Det skulle jag nog säga. Det är svårt att säga något, men om någon uppfattar det så – så får det stå för den personen.

”Långt ifrån vuxenmobbning”

Kollegan Kim Bergstrand säger följande om duons tränarfilosofi.

– Vi kräver att vi vill ha spelare som gör skillnad och har mod. Inte bara spelar med. Det är inte alla spelare som orkar med det. Men spelarna behöver ta stort ansvar för sin prestation och lagets prestation. Vi vill att alla ska jobba för varann och för klubbmärket. Tydligen utstrålar vi inte det, men vi är mjuka och känslomässiga människor om du frågar spelarna.

Vad säger du om rapporterna om vuxenmobbning?

– Jag blev besviken. Dels fick vi reda på det långt efteråt, dels upplevde inte jag eller ”Tolle” eller någon annan i Sirius att det var så. Det var inte heller Benny som sagt det utan någon annan. Vi visste att Benny mådde dåligt och det var en situation som var väldigt svår. Så blir det ibland när man jobbar med människor. Det funkar inte alltid mellan arbetsgivare och personal. Men jag skulle vilja påstå att de flesta spelarna som jag har haft kan jag ta en öl eller kopp kaffe med och skratta tillsammans. Det var långt ifrån vuxenmobbning.

ARTIKELN HANDLAR OM