Hammarby agerar efter tränarens uttalanden

Kontaktat UN Sweden: ”Är självklart oacceptabelt”

avPatrik Brenning

Foto: JOEL MARKLUND / © Bildbyrån
Janne Mian.

I podcasten Bajenpodden benämner Hammarby-tränaren Janne Mian likören Baileys som ”musöppnare” och säger att klubben har ”poledancing på rummen” under träningslägret i Turkiet.

Uttalandena får hård kritik från Hammarbys samarbetspartner UN Women och klubbens ledning har också reagerat.

– Det är är självklart oacceptabelt, säger klubbdirektören Henrik Kindlund.

I program 280 av Bajenpodden intervjuas tränaren Janne Mian som inför säsongen rekryterats till Hammarby från allsvenska konkurrenten Elfsborg. 53-årige Mian berättar i podcasten bland annat om rummen på spelarnas hotell under det pågående träningslägret i Turkiet.

– Det är bra hotellrum, king size-bäddar och poledancing på rummet och sådana grejer, säger Mian innan han fyller i:

– Undrar om frun kan höra det här kanske? Nej, det är ingen poledancing. Det var inget.

I ett senare skede uppstår en diskussion om en eventuell beställning av chokladlikören Baileys varpå Mian säger:

– Fan, jag trodde han var en tequila-kille. Han tog in musöppnare alltså.

Mian ångerfull

När Sportbladet talar med Janne Mian är 53-åringen ångerfull.

– Det är klart att det är klumpigt och det är klart att jag förstår att klubben reagerar, säger Mian.

Efter att uttalandena kommit till klubbledningens kännedom tog klubbdirektören Henrik Kindlund kontakt med samarbetspartnern UN Women nationell kommitté Sverige. Hammarby är sedan 2015 ambassadör för UN Womens kampanj ”HeForShe” som syftar till att engagera alla människor i jämställdhetsfrågan.

– Klubbens hållning är naturligtvis att det här är helt oacceptabelt. Inga män ska uttrycka sig på det här sättet, allra minst ledare i stora fotbollsklubbar och i vårt fall Hammarby. Vi har tagit det här med honom och han är ångerfull. Vi har ett långsiktigt och kontinuerligt arbete med de här frågorna och det är klart att när man som ledare står bakom ett sådant projekt blir man besviken. Men det är människor vi har att göra med och Janne har bara varit i klubben i ett par veckor men det här är ett bevis på att vi måste jobba med de här frågorna hela tiden för att få bort det, säger Kindlund.

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Henrik Kindlund.

”Är så här det börjar”

Genom kampanjen har UN Women bland annat bedrivit utbildningsarbete för att skapa en mer jämställd föreningskultur inom hela Hammarby Fotboll. Verksamhetschefen Petra Engberg är också starkt kritisk till Janne Mians uttalanden.

– Det här är en ny person i föreningen som vi aldrig har träffat men det är självklart helt oacceptabelt. Vi har ett nytt möte med spelare och ledare inbokat i mars och här ser vi också hur viktigt det är med dessa frågor och att vi arbetar tillsammans med språket och värdegrunden utifrån de här uttalandena han gjort. Det är precis det här Hammarby arbetat med att få bort, redan innan vårt samarbete började 2015, och grunden för vårt arbete är just att prata om attityder och normer på och utanför planen.

Varför är det här så allvarligt?

– För att konsekvenserna kan bli det vi har sett tidigare. Våld mot kvinnor, att det här är vad många benämner som ”ett pojkstreck”. Det är så här det börjar. Vi MÅSTE prata med våra pojkar och män.

Under torsdagen talade Hammarbys sportchef Jesper Jansson med Janne Mian.

– Han sa att jag måste tänka mig för. Vad klubben står för och så vidare, säger Mian.

UN Sweden ser allvarligt på dina uttalanden. Ser du själv det allvaret?

– Absolut. Absolut.

ARTIKELN HANDLAR OM