Svenska rekord av Meijer och Bahta

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Det har varit en framgångsrik dag för våra svenska friidrottare.

Michaela Meijer satte svenskt rekord med råge i norska Bærum.

Stavhopparen slog till med ett hopp på 4,75 i sitt andra försök.

Det är fem centimeter högre än det tidigare rekordet från 2015.

Det var under Nordenkampen i Norge som Michaela Meijer slog till med ett jättehopp, som bådar gott inför de kommande EM-tävlingarna i Glasgow.

Örgrytehopparen tog 4,75 meter i sitt andra försök, vilket är fem centimeter högre än Angelica Bengtssons tidigare rekordhöjd från 2015.

Resultatet innebär samtidigt att hon kliver upp som ny Europatrea i år.

Framgång på herrsidan

På herrsidan hoppade Melker Svärd Jacobsson 5,82, vilket är nytt personligt rekord.

Det innebär att han nu är nationell tvåa genom tiderna inomhus, efter Armand Duplantis.

▪▪▪

Längdhopparen Thobias Nilsson Montler fortsätter att hoppa långt inomhus. Han är Europaetta efter 8,08 för en vecka sedan och vann Nordenkampen på 8,05. Andreas Otterling kom tvåa på 7,71.

Tre gånger i år har Fanny Roos satt svenskt rekord i kula. Hon kom inte över 18 meter i Nordenkampen, men vann på 17,94. Frida Åkerström kom tvåa på 16,57.

Erika Kinsey vann höjdhoppet på 1,90, tangerat årsbästa. Och Carl Bengtström satte svenskt juniorrekord på 400 meter med 47,17 och klarade därmed EM-kvalgränsen.
EM går i Glasgow i månadsskiftet februari-mars

Nytt svenskt rekord av Bahta

Löparen Meraf Bahta sänkte sitt svenska rekord på 10 kilometer landsväg när hon vann på distansen under de nederländska mästerskapen.
Segertiden i Schoorl, 31,09, var en rejäl förbättring av hennes tidigare svenska rekord 31,38. Hon knäckte den nederländska mästaren Susan Krumins med en sekund.
Loppet var 29-åringens första sedan i höstas då hon tog timeout på grund av att Riksidrottsförbundets dopningskommission yrkat på ett års avstängning efter misstankar om brott mot dopningsreglerna.
I januari friades den svenska löparstjärnan av dopningsnämnden – ett beslut som har överklagats av dopningskommissionen.
Bahta är fri att tävla under den pågående processen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN