Svenskarna som ska bevara freden

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Generalmajor Christer Lidström: Hämnd är en del av den här kulturen

Sydkoreanerna är upprörda och arga efter attacken mot ön Yeonpyeong.

På gränsen mellan dem och Nordkorea finns den svenska delegationen.

Nu väntar hela världen på nästa steg.

– Hämnd är en del av den här kulturen, säger Christer Lidström, generalmajor.

Christer Lidström, generalmajor
Foto: United Nation Command Military Armistice Comission (UNCMAC)
Christer Lidström, generalmajor

Den svenska delegationen, som är en del av Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC), har som uppgift att rapportera om kränkningar av den så kallade stilleståndsmekanismen mellan de två staterna.

"Läget inom den svenska delegationen är under kontroll men osäkerheten är fortsatt stor vad som kan komma att bli nästa provokation från den nordkoreanska sidan", skriver Christer Lidström, generalmajor, i den senaste rapporten till Försvarets högkvarter i Stockholm.

100 meter från gränsen

Delegationen arbetar så nära som 100 meter från gränsen till Nordkorea. Just nu finns fem svenskar på plats som tillsammans med fem schweizare utgör den grupp som rapporterar tillbaka till FN.

Generalmajor Christer Lidström rör sig ofta ute bland befolkningen. Han möter ett upprört folk som fått nog av att leva i ovisshet över vad Nordkorea ska göra härnäst.

– De undrar när helvetet ska ta slut. Reaktionerna på det här som händer är omedelbara och väldigt starka, säger Christer Lidström, generalmajor.

Om stilleståndsmekanismen skulle brytas genom ett krig eller en vapenvila har NNSC spelat ut sin roll. Oavsett om läget skulle bli mer kritiskt kommer svenskarna inte att delta i någon form av militär insats.

"Skulle inte vinna ett krig"

Christer Lidström och de andra svenskarna är obeväpnade och lever på gränsen. Lidström tror inte själv att det skulle kunna bli krig mellan nord och syd.

– Nej, jag är ganska övertygad om att Nordkorea inser att klockan klämtar. Det är mest en tidsfråga för dem att roffa åt sig så mycket som möjligt och hinna fly. Det är fullkomligt utsiktslöst att tro att Nordkorea skulle kunna vinna ett krig, säger han.

Ingen får ta sig iland på den attackerade ön Yeonpyeong där en avakuering av befolkningen just nu pågår.

Publicerad: