Frankrike kan förbjuda burka

avMalin Axelsson

Gäller skolor, sjukhus och kollektivtrafik

Förbjud burka och heltäckande slöja på offentliga platser.

Det föreslår den franska "burka-kommissionen" nu i en rapport.

– Diskriminerande och rasistiskt, säger svenska Alia Khalifa, 24, som bär niqab.

Foto: CLAUDE PARIS/Scanpix
Fransk kvinna i Marseille, iklädd niqab.

Bakom rapporten står en fransk parlamentarisk kommission som i ett halvår har arbetat med frågan om man ska förbjuda heltäckande slöja på offentlig plats i Frankrike.

– Det är en symbol för förtryck av kvinnor... och för extrem fundamentalism, sa Bernard Accoyer, Nationalförsamlingens talman, när rapporten i dag presenterades, enligt BBC.

Sjukhus, skolor och kollektivtrafik

Den nära 200-sidiga rapporten föreslår att Frankrike förbjuder muslimska kvinnor att ha ansiktet täckt på offentliga platser som sjukhus, skolor, myndigheter och i kollektivtrafiken, men inte på gatorna och i privata byggnader.

Högerpolitikern och kommissionsmedlemmen Eric Raoult säger att han tror att ett begränsat förbud kan vara genomfört "innan året är slut", rapporterar AP.

Förbudet skulle alltså omfatta dels bärandet av niqab, heltäckande slöja som bara visar ögonen, dels bärandet av burka, där även ögonen är dolda.

"Förskräckligt"

Diskussionens vågor i ämnet har gått höga sedan president Nicolas Sarkozy i juni förra året sa att heltäckande slöjor "inte är välkomna" på fransk mark.

Svenska Alia Khalifa, 24, nyligen färdigutbildad barnskötare, bär niqab och är upprörd över förslaget till förbud.

– Jag tycker det är förskräckligt. Man har lärt sig i hela sitt liv att i Europa får man klä sig hur man vill. Det här är ett bevis på att man döms för sitt utseende och inte för hur man är. Det är diskriminerande, rasistiskt och väldigt kränkande, säger hon.

"Frågan är oprövad här"

Förra året anmälde Alia Khalifa Västerorts Vuxengymnasium i Stockholm till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att ha förbjudit henne att bära sin niqab om hon ville gå kvar. Ärendet handläggs just nu av DO och beslut väntas först i mitten av mars.

Skulle då ett burka- och niqabförbud – motsvarande det som föreslås i Frankrike – vara möjligt i Sverige?

– Jag är osäker på om det skulle vara möjligt. Det riktar sig ju mot en viss grupp, en viss religion. Det skulle kunna komma att strida mot diskrimineringslagen, men frågan är oprövad här, säger Naiti del Sante, jurist på DO, som handlägger anmälan mot Västerorts Vuxengymnasium.

Trivs i niqab

Alia Khalifa säger att hon har valt att bära niqab därför att det är hennes personliga stil, som hon trivs i.

– Jag är muslim och jag tror att det är något som Gud tycker om, säger hon.

Vad tror du ett förbud i Frankrike skulle kunna leda till?

– Det kommer att leda till förtryck. En väninna till mig har en släkting som bodde i Holland när det blev samma sak där. Hon vägrade att gå ut, så hon satt instängd i lägenheten i flera år. Och det var samhället som förtryckte henne.

Den franska rapporten föreslår, enligt TT, att en lag om förbud mot heltäckande slöja föregås av en resolution. Det innebär ett offentligt ställningstagande från Nationalförsamlingens sida, men som saknar en lags tvingande tyngd.