”Honkens” sista (?) strid

avHans Abrahamsson

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYR N

Johan Holmqvist, 39, är tillbaka i Karlskrona. 

Och uppdraget är det samma som för två år sedan: rädda klubben kvar i SHL. 

– Många har räknat ut mig i tio års tid nu, klart det är en drivkraft att visa att de har fel, säger ”Honken”.

I dag drar direktkvalet i gång. Karlskrona ställs mot uppstickaren Timrå och i potten finns en SHL-plats. 

Efter säsongen tickar det nya, lukrativa tv-avtalet in och det är ingen överdrift att säga att det är en matchserie som handlar om ofantligt många miljoner. 

– Alla vet att det blir tufft och att mycket står på spel, så det behöver man inte prata så mycket om. Det gäller att lyfta det positiva och få in en bra känsla i laget, säger Johan Holmqvist

Karlskrona genomför sitt tredje kval på fyra år och en som var med senast (2016) är just Johan Holmqvist. 

Kvalhjälte mot AIK

I december 2015 värvades stormålvakten för första gången till Blekingeklubben. Det slutade med dundersuccé. 

AIK var knapp favorit i SHL-kvalet, men Holmqvist spikade igen fullständigt i matchserien. Stockholmarna lyckades bara göra sex mål på fem matcher. Holmqvist hade drygt 96 i räddningsprocent och snittade 1,2 insläppta mål per match. 

– Visst hoppas jag ha nytta av erfarenheten från den gången, all erfarenhet har man nytta av. Jag har varit i den situationen och jag vet hur tufft det är. Å andra sidan är det här något helt nytt som börjar, det gäller att leva i nuet, det som har varit har varit, säger han.

Men när Johan Holmqvist är i Karlskrona brukar det gå bra. 

Först kvalhjälte mot AIK våren 2016. 

Säsongen efter var Holmqvists enda hela i Blekingeklubben och då var det ytterst nära att räcka ända till slutspel. 

”Kändes moraliskt rätt”

Nu är målvaktsveteranen tillbaka igen. Dagarna innan transferfönstret skulle stänga skrev han på ett kontrakt säsongen ut. Då var det mer eller mindre klart att Karlskrona skulle tvingas till ett nytt kvalspel:

Du kunde ha valt någon annan klubb och avslutat säsongen på ett bekvämare sätt…?

– Ja, men med tanke på vad jag varit med om tidigare i Karlskrona kändes det moraliskt rätt att försöka hjälpa dem igen. Det var egentligen det som fällde avgörandet. Tidigare under säsongen ville jag inte lämna familjen i flera månader och när det var dags att ta ett beslut var det ganska naturligt med Karlskrona.

Hur mycket spelade utmatningen att rädda kvar laget in i ditt beslut?

– Utmaningar är alltid trevligt, det sporrar en lite extra och jag trivs när det är så. Det är den här typen av matcher man kommer ihåg när karriären ska summeras. Nu handlar det inte bara om mig själv, utan kan jag få andra att lyfta är det minst lika värt. Det är fortfarande viktigt att lyckas personligen, men numera blir jag minst lika glad när någon annan får lyckas. Den dimensionen gör att ishockey blivit ännu roligare. 

Hur nära var det att du slutat och aldrig gjort någon comeback?

– Väldigt nära, men någonstans kände jag att det hade varit fel. Jag hade tränat och förebetett mig under säsongen och det kändes fel att bara kasta bort det. Jag har fått hört att jag är för gammal, men jag har inte känt som många andra. Många har räknat ut mig i tio års tid nu, klart det är en drivkraft att visa att de har fel. Jag är gammal, men för mig är åldern bara en siffra. Viljan att utvecklas är det som räknas, oavsett om du är 18 eller 39 år.

”Var inte kul”

När Johan Holmqvist lämnade Brynäs 2014 och tog steget ner i allsvenska Almtuna var det många som trodde att det var slutet på karriären. Från de fina salongerna i NHL och SHL till en liten allsvensk klubb.

Men känslan är att att säsongen 14/15 blev en vändpunkt för dig?

– Absolut. Då hade jag stått och stampat några år, det hände liksom ingenting. Jag kom från en tråkig säsong i Brynäs och kände inte att hockeyn var speciellt kul. Första tanken när Almtuna tog kontakt var att ”dit kan jag inte gå, det blir konstigt”. Men efter många funderingar kände jag att det var precis det jag behövde göra. Börja om från noll med allt, lämna sin komfortzon för något helt annat, men det var tufft att göra det.

På vilket sätt?

– Det var en kombination av en massa saker. Dels att våga släppa garden och börja något helt nytt. Dels började vi (Holmqvist och målvaktstränaren Micce Andreasson) förändra vissa tekniska delar. Jag kände hela tiden att det fanns så mycket mer i kroppen som jag ville få ut. I Almtuna tog det fart och nu har jag nött på det i tre fyra år. Samtidigt känner jag fortfarande att det finns saker jag skulle vilja fortsätta att utveckla. 

”Dahlén var en liten gobit”

I motståndaren Timrå är Jonatan Dahlén den stora fixstjärnan och det är en person som Holmqvist tidigt kom i kontakt med. Dahlén föddes för övrigt samma år som Holmqvist draftades av New York Rangers. 

Både i Dallas Stars och i Frölunda hade Holmqvist en viss Ulf Dahlén som tränare och på den tiden sprang en ung Jonathan omkring i omklädningsrummet:

– Han var en liten gobit på den tiden. Ja, hela familjen Dahlén är härlig och de har betytt mycket för mig i både Dallas och Göteborg. Det har varit jätteroligt att följa Jonathans utveckling, det har verkligen hänt lite där.

Och nu är det han som ska sänka dig och Karlskrona…

– Ja, vi får se hur det blir med det. Han kan ju försöka…

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje SHL-lag:

Brynäs Djurgården Frölunda Färjestad HV71 Karlskrona Linköping Luleå Malmö Mora Rögle Skellefteå Växjö Örebro

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik

ARTIKELN HANDLAR OM