Malmö finalklara – en seger för Häcken

avFrida Fagerlund

Foto: Bildbyrån

ÖSTERSUND. Malmö vann till slut prestigemötet med Östersund på Jämtkraft Arena.

Därmed blir det inget nytt Europaäventyr för den regerande cupmästaren redan i år.

– Jag kan inte klaga på killarna. Det svider men så här är fotbollen, säger Graham Potter.

Det var en match där stämningen lagen emellan hade piskats upp under lång tid. Den regerande ligamästaren Malmö FF hade åkt hela vägen upp till den regerande cupmästaren, Östersund, för att spela semifinal i svenska cupen.

Inför mötet hade MFF åkt på flera avbräck där Oscar Lewicki var ett särskilt tungt tapp. I stället bildade den förre ÖFK:aren Fouad Bachirou centralt mittfält tillsammans med Mattias Svanberg, en duo som skulle visa sig få en bra kväll.

I Östersund hade influensan härjat under veckan och på grund av det saknades mittbacken Tom Pettersson. Det blev en jämn tillställning mellan två lag som är vana vid att få kontrollera matchbilden.

– Det är en välspelad fotbollsmatch, även om det inte var så många målchanser, säger MFF-tränaren Magnus Pehrsson efter 1–0-segern.

Traustason matchhjälte

När domaren Mohammed Al-Hakim blåste för halvtidsvila gick båda lagen mållösa av planen. Saman Ghoddos och Ken Sema var ständiga hot för Malmös försvarslinje som trots det stod upp tillräckligt bra för att undvika ett baklängesmål. Offensiven hade däremot en del att önska, något som också förbättrades i den andra halvleken.

– Den här matchen var bra reklam för svensk fotboll. Inte så många chanser, men vi var med i matchen så jag kan inte kritisera mina spelare, säger Graham Potter.

Det var i den 79:e minuten som Malmö vände spelet varpå Alexander Jeremejeff skickade fram bollen till Arnor Traustason som sköt in det avgörande målet. Därefter hade Sema en frispark i ribban men närmare än så kom inte ÖFK.

– Vi är stolta över att vara cupmästare och önskar Malmö lycka till. Det svider men så här är fotbollen, säger Potter.

”Klart att det är jobbigt”

Förlusten innebär att det inte blir ett nytt Europaäventyr för Östersund i år. Klubben tog sig som bekant hela vägen till sextondelsfinal i Europa League och slog bland annat lag som Galatasaray, Paok, Hertha Berlin och Arsenal (totalt 2–4) under resans gång.

– Klart att det är jobbigt. Det är hemmaplan mot Malmö i en semifinal och det är så mycket omkring matchen innan, säger Ken Sema.

Sema är en av de spelare som har ryktats bort från Östersund under en lång tid. Hur mycket en missad Europaplats påverkar hans tankar kring en ny klubbadress vill han inte säga.

– Det är onödigt att tänka så mycket framåt, det är ingenting som jag kan påverka egentligen. Sedan får vi se vad som händer i framtiden, säger Ken Sema som troligen kommer finnas med i förbundskapten Janne Anderssons trupp till VM i sommar.

Ett VM-slutspel är ju ett ganska bra skyltfönster?

– Otroligt! Klart att det finns någonstans i huvudet, att man tänker på det. Att spela ett VM är det största man kan göra.

Malmös seger innebär även jubel för Häcken. Att Östersund är utslaget innebär nämligen att Hisingeklubben kniper en Europaplats eftersom man blev tabellfyra förra året. Under söndagen väntar ett derby där det ska avgöras om det blir AIK eller Djurgården i final.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.