EU-lag kan stoppa publik från att filma idrottsevenemang

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

SPORTBLADET

Brukar du stå med mobilen redo på fotbollsmatcher för att fånga höjdpunkterna?

Det kan snart vara olagligt efter att EU-parlamentet röstat igenom EU:s nya upphovsrättslagstiftning.

I EU-parlamentet röstades det i dag om en helt ny upphovsrättslagstiftning.

Med siffrorna 438–226 godtogs hela förslaget som innehåller kontroversiella förslag så som att stora plattformar som Google, Facebook och Youtube måste betala licenser för exempelvis nyheter och annat upphovsrättsskyddat material.

Men förslaget kan också få konsekvenser för vanlig idrottspublik, skriver Computer Sweden.

För i en nytillagd artikel, nummer 12a, står det att enbart den som arrangerar ett sportevent ska kunna göra det tillgängligt genom att publicera, reproducera eller spela in det. Enligt Computer Sweden innebär det att vanliga åskådare förbjuds filma delar av en match med sin mobil och lägga ut på sociala kanaler.

Lobbyingen kring förslaget har varit enorm från båda sidor och kritiken mot det totala förslaget har varit massiv. Även den fråga som gäller artikel 12a möter kritik från bland anda EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).

”Döden för internet som vi vet det i dag”

– Det är knasigt, det skulle förstöra mycket för vanligt folk. Och förslaget har heller ännu inte definierat vad som är en sport. Än så länge gäller det är all sport på alla nivåer. Som förslaget är skrivet så skulle det just nu även gälla för till exempel knattefotboll, säger hans politiske sekreterare Jan Ainali till SVT.

Frederick Federley (C) är också starkt kritisk till förslaget som helhet.

– Det här är verkligen ett dåligt resultat som kan komma att betyda döden för internet som vi vet det i dag. I princip alla de ändringsförslag som vi försökt få igenom föll och jag röstade emot förslaget, säger han till DN.

Innan den nya lagen träder i kraft ska den förhandlas mellan parlamentet och ministerrådet.

Publicerad:

LÄS VIDARE