Njut varje dag!

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Måndagsmys och vardagslyx räddar din höst

Knytismiddag med bästa vännerna sätter guldkant på en vanlig vardagkväll.
Knytismiddag med bästa vännerna sätter guldkant på en vanlig vardagkväll.

Varför måste det vara slut på det roliga bara för att ­semestern är slut? Dissa jobbångesten – livet är till för att njutas varje dag, inte bara på semestern!

Sista semesterdagen seglar upp och du inser att vardagen väntar med allt vad den innebär av stress och livspusslande. Plötsligt känner du den där välbekanta ångestkänslan komma krypande. Det var samma visa förra året. Men varför blir vi så deppiga av att komma tillbaka till jobbet? 

Anna Karlstedt, legitimerad psykolog med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT), menar att jobbstarten väcker tanken på att det är ett helt år kvar till nästa längre ledighet.

– Ofta tycker vi att semestern har passerat för fort och det kan kännas stressande att vi inte hann bli riktigt så återhämtade som vi hade tänkt oss. Något som är positivt och skönt tar slut och det skapar en känsla av tomrum, eller kanske till och med sorg. Det är naturligt och brukar gå över relativt fort.

Botemedlet kan bland annat vara att försöka förlänga känslan av sommar och semester.

– Gå ut och ät efter jobbet, grilla i trädgården, stick och bada på helgerna! ­Kom ihåg att det kändes så här förra året också och hur snabbt det gick över.

Frågan är om det finns en ­optimal semester som ökar våra chanser att förbli utvilade även efter ledigheten?

– En del blir rastlösa av att vara på landet och göra ingenting, för andra är det optimalt. Huvudsaken är att vi tycker det vi gör är roligt, skönt och kravlöst – inga måsten. Först då lyckas vi komma ner i varv.

Orimliga förväntningar

Och i ärlighetens namn, är inte våra förväntningar på vad semestern ska ge oss ofta orimligt höga? Under några veckor ska vi hinna med allt det där roliga som vi har drömt om under vintern och samtidigt vara lyckliga och avslappnade. Det kanske inte är så konstigt att skilsmässostatis­tiken har sin topp just i september, efter semestern…

– Ledigheten är kort, och vi har ofta sparat massor till dessa få veckor. Vi ska vila, läsa, prata med partnern, umgås med vänner, ha tid med barnen och koppla av. ”Fasen – det är ju bara fem veckor och då måste de vara perfekta!”. Och när det inte blir så – det regnar, ungarna bråkar i baksätet, svärmor är skitjobbig ute i torpet – ja då blir vi extra besvikna och stressade, menar Anna Karlstedt.

Men vem är det som har bestämt att allt ska vara perfekt under ledigheten och att du ska ha det ­torftigt och tråkigt i vardagen? Tänk bort nudlar, slentriantittande på tv och måndagsgnäll. Förläng semesterkänslan och njut varje dag i stället!

12 tips som förlänger semesterkänslan

Säkra lite sol och bad i vinter!

1. Ät middag på restaurang mitt i veckan – det behöver inte vara dyrt. Investera i Eat Sweden-häftet eller liknande ­rabatterbjudanden så kan du och ditt sällskap äta två varmrätter till priset av en.

2. Skrapa ihop en knytismiddag eller en picknick med bästa vännerna en vanlig vardagkväll.

3. Hyr en bra film som får dig att skratta, rysa eller gråta. Poppa popcorn, släck ner, kryp ihop och mys i soffan för en hemmabiokänsla.

4. …eller gå på ”riktig” bio. Hösten brukar vara full av filmpremiärer.

5. Gör en lyxig efterrätt till den billiga vardagspastan eller falukorven.

6. Frossa i böcker och ­påminn dig om känslan du hade när du sträckläste i hängmattan i somras. Köp ett gäng pocket­böcker eller låna gratis på biblioteket. Och framför allt – ta dig tid att läsa.

7. Boka in roliga saker att se fram emot. Teaterbesök, konserter, idrottsevenemang eller annat som du gillar. Flera små ljusglimtar i vardagen blir tillsammans en hel flod av ljus.

8. Fredagsmys är redan en ­institution i många svenska hem – men ack så uttjatat och begränsande! Börja med måndags- eller tisdagsmys i stället och ät din favoritmat, plocka fram vin och ost eller en smarrig bakelse. Men ha för all del fredagsmys också!

9. Unna dig ett spabesök. Några timmar med ­kurbad, massage, manikyr, pedikyr eller ansiktsbehandling är som balsam för själen.

10. Stanna uppe lite längre på kvällen. Ta dig tid att prata med din partner i soffan, eller med en god vän eller familjemedlem på telefon.

11. Blir suget efter sol och ljus för starkt i höst? Besök ett så kallat ”solrum”, till exempel Nirvana i Stockholm. Där kan du i en tropisk miljö sjunka ner i en solstol och njuta av en simulerad sommardag med 27 grader värme och sol – inomhus! Även om det är regn och rusk utanför.

12. …eller boka in en resa till ett solsäkert land att se fram emot i vinter!

Foto: PRIVAT
Nadia och Andreas under en semester i Alperna.

Nadia: ”Så förgyller vi vår vardag”

– Min man och jag har bestämt att på tisdagar ska han och jag ­göra något roligt själva, vi har ”tisdags­aktivitet”. Vi turas om att hitta på något roligt eller annorlunda.

Varannan tisdag är det mitt ansvar och varannan vecka är det min mans.

– Det behöver inte vara ­invecklat ­eller dyrt och kan vara allt från en finare ­middag med levande ljus till att spela bordspel, ta en kvällspromenad eller bada i vår jacuzzi.

– Jag har dessutom köpt en ny receptbok för barn för att de små ska börja hjälpa till i köket. Jag får avlastning och barnen tycker att det är kul.

– En annan dag orkade jag inte laga ordentlig middag, så jag gjorde i ordning en picknickkorg och vi åt ­mackor i trädgården. Barnen tyckte att det var jätteroligt! Och så är fredagsmys heligt för hela ­familjen. Vi tittar på film, ­poppar popcorn eller  spelar något spel.

Namn: Nadia. Ålder: 34. Bor: Järfälla utanför Stockholm. Familj: Gift med Andreas, 35. Sönerna André, 14, Neo och Fenix, 6.

Publicerad: