Lundbäck tog tredje SM-guldet

Av: Elisabet Hoff

Publicerad:

SPORTBLADET

”Helt fantastiskt”

Det vita stoet Canthara är guld värd. Särskilt SM-guld. I Helsingborg i helgen hoppade hon hem det tredje åt sin eviga ryttare Viveca Lundbäck.

– Helt fantastiskt, säger den nya SM-drottningen.

Första SM-guldet kom 2008. Då grät Viveca Lundbäck från Norrköping. Nu är hon ”bara” så himla glad.

– Jag visste att jag hade en chans att ta mitt tredje guld, men att göra det är en helt annan sak, säger hon och skrattar.

Som alla ryttare öser hon beröm över sin häst.

– Hon är är fantastisk. Väldigt snäll och ambitiös men en primadonna som vill ha det på sitt sätt. Hon älskar att tävla och gillar att stå först på prisutdelningen.

Att elvaäriga Canthara är en stjärna har Viveca alltid vetat. Stoet är född hemma hos familjen Lundbäck och Viveca har utbildat henne hela vägen.

– Vi hade fyra hästar i samma årskull och min syster och jag fick välja mellan att ta Canthara eller alla de tre andra. Min syster valde de tre, berättar Viveca.

Bara två felfria

Buden har varit åtskilliga på det talangfulla stoet genom åren. Men nu har familjen Lundbäck bestämt att behålla henne och kämpa på för att nå en bit till. Viveca är säker på att Canthara har ännu mer att ge.

– Nu gäller det att komma ut mer utomlands, att ta ett steg till, säger Helena Lundbäcks kusin som hoppas på en plats i landslaget.

Viveca Lundbäck red även hem den första vinnarbilen i SM:s historia. Kanske var det bilen som gjorde att det blev ett extra nervigt SM denna gång.

Bara två ryttare var felfria efter söndagsfinalens grundomgång, Viveca och ungdomsryttaren Douglas Lindelöw som förra årets tog en sensationell SM-seger för seniorer.

Douglas hade en snabb tid i omhoppningen men två hinder ner, medan Viveca klarade sig med ett ner.

Peder Fredricson och VM-hästen Arctic Aurora Borealis kom på en tredjeplats.

Bara två ryttare har tidigare lyckats vinna tre SM på samma häst, Royne Zetterman och Helena Persson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN