Supertåg försenat – av publik på spåret

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa

Premiärturen för ”Hayabusa” tog oväntad vändning

Det nya Hayabusa-tåget är grönt och silverfärgat med extremt utdragen ”näbb”.
Foto: AP
Det nya Hayabusa-tåget är grönt och silverfärgat med extremt utdragen ”näbb”.

Sju minuter försenat på premiärturen — för att en passagerare föll ner på spåret.

Men Hayabusa slog ändå X2000 med råge.

Japans nya höghastighetståg susar fram i 300 kilometer i timmen.

Kaos rådde när nya höghastighetståget Hayabusa — Falken — premiärvisades i Tokyo i lördags. Över 1000 tågentusiaster trängdes på perrongen för att ta bilder. Plötsligt trillade en passagerare ner på spåret. Han kunde oskadd ta sig upp själv, men incidenten ledde till sju minuters försening.

Sedan gick allt enligt plan. Hayabusa anlände till Aomori i nordvästra Japan, 675 kilometer från huvudstaden, efter tre timmar och tio minuter. Topphastigheten var 300 kilometer i timmen.

Egna servitörer

Hayabusa är utrustat med en så kallad GranClass-vagn, där passagerarna färdas fram med egna servitörer i helt fällbara lyxsäten och tjocka ullmattor. Här kostar en enkel resa 2000 kronor.

Nästa år kommer det nya tåget enligt planerna att bli Japans snabbaste. Då ska det nå upp i 320 km/h.

Hayabusa är det modernaste tåget i den japanska Shinkansen-flottan, snabbtågen som introducerades i samband med OS i Tokyo 1964.

Snittar 195 km/h

Om de svenska X2000-tågen susat fram lika snabbt som japanska Falken, skulle de klarat av sträckan Stockholm-Malmö på tre timmar. I dag tar det i stället fyra och en halv timmar. Genomsnittshastigheten för Hayabusa är 195 km/h, mot 134 km/h för X2000.

Hastighetsrekordet för tåg sattes i Japan 2003 med ett så kallat maglev-tåg, som svävar med hjälp av magnetism. Testtåget uppnådde 581 kilometer i timmen.

Publicerad: