Hela Sverige demonstrerar för Erik

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Protester över hela landet mot förändringar i sjukförsäkringen

Kritiken mot regeringens förändringar i sjukförsäkringen har varit hård.

Och i morgon sker stora protester i det så kallade påskuppropet i 29 svenska städer.

– Det är ett sätt att få en vanligtvis tyst minoritet att synas och höras, säger cancerdrabbade stjärnkrögaren Erik Videgård, som är en av påskuppropets talare.

sjuk i cancer Krögaren Erik Videgård har haft en hård kamp mot både cancer och Försäkringskassan. I morgon talar han under Påskuppropet i Stockholm.
Foto: Foto: LASSE ALLARD
sjuk i cancer Krögaren Erik Videgård har haft en hård kamp mot både cancer och Försäkringskassan. I morgon talar han under Påskuppropet i Stockholm.

Det är Sveriges kristna råd som samlat till protester mot förändringarna i sjukförsäkringen och valt att kalla det för påskuppropet.

Några demonstrationer hölls redan i dag, bland annat i Eskilstuna. Men det är på annandagen som de flesta protesterna hålls.

Erik Videgård talar

En av talarna i Stockholm är stjärnkrögaren Erik Videgård som själv kämpar både mot cancern, och mot Försäkringskassan.

– Jag talar dels för att jag fick förmånen att bli tillfrågad om att göra det, dels för att jag tycker att det är viktigt. Det är ett tillfälle att ge en röst till dem som vanligtvis inte hörs så mycket, säger han.

Själva talet sitter han och filar på när Aftonbladet ringer. Det är mycket som ska sägas på kort tid och Erik Videgård är mån om att det ska bli bra.

– Varje ord blir väldigt viktigt eftersom det är fler som ska tala, och man inte har så mycket tid på sig. Men jag ska försöka vara konkret i min kritik och komma med några handfasta förslag på förbättringar, säger han.

En av punkterna i talet handlar om hur svårt det är att överklaga Försäkringskassans beslut. Och om att det tar ett år innan en överklagan behandlas.

Erik Videgård berättar att det för honom kommer att ta två år från den dag han anmälde sig sjuk tills att han får besked om han ens kommer att få någon ersättning.

Stort stöd

En mängd läsare har hört av sig till Erik Videgård sedan Aftonbladet uppmärksammade hans situation. Många kallar honom stark och modig, och flera hör av sig för att de hamnat i liknande situationer och vill ha hjälp med hur de ska förstå Försäkringskassans regler.

– Jag är väldigt tacksam för alla som hört av sig med sitt stöd. Men det är ju väldigt galet när människor inte ens får någon hjälp med hur de ska göra, säger han.

Kan göra skillnad

Erik Videgård är spänd på att se hur många som dyker upp på demonstrationerna runt om i Sverige. Och han är övertygad om att protesterna kan göra skillnad.

– Det är klart att de gör, säger han.

Publicerad: