Svenska Paola om broraset: ”Vet inte om våra vänner lever”

avAdam Westin, Josefin Silverberg

Ett 10-årigt barn har identifierats bland de döda i broraset i Genua.

Katastrofen inträffade just innan en långhelg och familjer befaras finnas bland de döda.

– Min dotter var precis på väg in till Genua. Min familj hade tur, men vi har vänner som vi inte vet om de lever, säger Paola Corini.

Minst 35 personer befaras ha dött efter att Morandibron i italienska Genua kollapsade vid lunchtid under tisdagen. 20 av dem har identifierats och ett 10-årigt barn finns bland de döda, skriver Corriere della Sera.

432 personer som bor i byggnader runt omkring bron har evakuerats, uppger regionen Ligurien på Twitter. Detta eftersom det finns risk att fler delar av bron rasar, enligt räddningstjänsten.

– Det finns risk att andra delar av bron rasar, därför har vi evakuerat människor från alla närliggande byggnader, säger en räddningsarbetare enligt italienska nyhetsbyrån Ansa.

Det var åskoväder när olyckan inträffade, mitt uppe i den italienska turistsäsongen och dagen före katolska högtiden Ferragosto.

– Jag åker ofta över bron för att åka till flygplatsen eller Ikea som ligger precis nedanför. Det känns helt omöjligt att den skulle rasa, det är den stora bron som håller ihop Ligurien från Frankrike ned mot södra Italien, säger Paola Corini, 44.

1 av 23 | Foto: PRIVAT
Paola Corini, 44, vet inte om hennes vänner lever eller inte.

”Oroliga för vänner”

Paola Corini bor tre mil utanför Genua. Hon kommer från Göteborg men har bott i Italien de senaste 25 åren. Hennes dotter satt på tåget när nyheten om broraset nådde dem. 200 meter av motorvägsbron rasade ner över hus, vägar och tågspår.

– Hon hoppade av tåget och det tog halva dagen att komma hem igen. Att räkna hem alla familjemedlemmar var min prioritet, men nu är vi oroliga för att vi har lite vänner i trakten som vi inte vet om de lever eller inte, säger Paola Corini.

Räddningsarbetet har pågått intensivt under tisdagskvällen. Minst tre lastbilar och omkring 35 personbilar tros ha fallit från bron när den rasade.

Foto: Fredrik Persson.

Fotbollsmålvakt överlevde fallet

La Repubblica har talat med Davide Capello, 33, som tidigare spelat som fotbollsmålvakt för elitklubben Cagliari men nu jobbar som brandman. Han överlevde mirakulöst fallet från bron på 45 meter.

– Jag körde på bron när jag hörde ett dunkelt ljud och såg vägen försvinna ned, och jag med vägen. Jag förstår inte hur min bil inte kunde krossas, det är ett mirakel att jag lever, säger Davide Capello.

Enligt de officiella siffrorna har 26 personer dött och dussintals skadats i brokollapsen, men källor inom räddningstjänsten talar om att det kan finnas 35 döda, skriver Corriere della Sera.

Premiärminister Giuseppe Conte har varit på platsen och kallar det för en enorm tragedi. Det finns en risk att de brodelar som hänger i luften kommer rasa, hela den 50 år gamla bron kommer rivas och byggas om, säger landets infrastrukturminister.

”De skyldiga måste hittas”

Att staden blir utan den betydelsefulla bron under lång tid väntas få stora effekter på områdets invånare, företagare och landets turism.

”De skyldiga måste hittas”, säger infrastrukturministern som menar att en bro inte kan rasa på grund av ett blixtnedslag och dåligt väder.

Svenska Paola Corini är inne på samma linje.

– Det måste vara massa fusk i det här bygget, det här får bara inte hända. Någon måste ta på sig skulden, säger Paola Corini.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien

Olycka

Genua