Björklund till attack mot regeringen om LSS

avTT

Foto: Niklas Svahn/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund valtalade på Sergels torg.
Foto: Niklas Svahn/TT
Liberalerna Jan Björklund och Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholms läns landsting.

Liberalerna tycker att den LSS-utredning som tillsatts har för stor inriktning på kostnader och att det är de funktionsnedsattas möjlighet till frihet och delaktighet som bör stå i fokus.

Partiledaren Jan Björklund går till attack mot regeringen – som lovar att medverka till att ändra lagen.

– Jag skäms när jag ser hur regeringen bemöter de allra mest utsatta och sårbara små barnen i Sverige – barn som inte ens kan andas själva och som inte kan få i sig mat själva utan behöver hjälp. Där sker nu de stora neddragningarna i den svenska välfärden – detta måste få ett slut, säger Björklund till TT.

Liberalerna pekar på att staten och kommunerna skyfflar kostnaderna mellan varandra och vill att staten ska ta över hela ansvaret för personlig assistans, inte bara för hjälpen till dem som behöver mest som i dag. Dessutom är det behoven som bör styra, enligt partiet. En helhetsbedömning ska avgöra rätten till stöd, inte en integritetskränkande minuträkning av "grundläggande" behov.

"Har täckning"

De så kallade tvåårsprövningarna bör inte återinföras, anser L. Omprövningar av stödet ska avgöras individuellt. Vidare föreslås att olika myndigheter ska samarbeta mera för att säkra att rätt stöd verkligen ges.

På frågan om vad L-förslagen får kosta svarar Björklund:

– Vi föreslår ytterligare ungefär en och en halv miljard till LSS-reformen per år. Det har täckning i vårt budgetunderlag och det är vår bedömning att det är det som krävs.

I december ska LSS-utredningen presenteras som bland annat ser över vilka besparingar som kan göras av assistansersättningen för att få mer träffsäkra stödinsatser.

Syfte spara pengar

Jan Björklund anser att problemet med den nuvarande LSS-utredningen är att den har tillsatts med huvudsakligt syfte att spara pengar.

– Min bedömning är att den utredningen inte kommer att tillgodose våra önskemål för vi menar att det behövs mer stöd och hjälp åt de barn och vuxna som behöver assistans. Utredningens hela syfte har varit att göra nedskärningar, säger han.

Oseriösa utförare ska enligt Liberalerna jagas, exempelvis genom att ett företag som Skatteverket upptäckt har fuskat ska kunna granskas extra noga av Försäkringskassan.

Han håller visserligen med regeringen om att fusk bör bekämpas.

– Men de här barnen som behöver andningsmaskiner och sondmatas – de är ju inga fuskare, säger han.

Ministern svarar

Barn- och äldreminister Lena Hallengren (S) lovar att ändra lagen som svar på Liberalernas kritik.

– Självklart ska den som behöver stöd med andning eller sondmatning få det, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Jag vet att flera partier har presenterat olika förslag. Det är bra och jag ser samma problem och jag vill att vi samlas och ser hur vi snabbt kan gå framåt.

ARTIKELN HANDLAR OM