Flinck: MFF har drömläge nu

FOTBOLL

MALMÖ. Knackigt.

Men drömmål gav drömchans.

Frågan är om något svenskt lag på 2000-talet haft ett mer gynnsamt läge att nå gruppspel i Europa än Malmö FF just nu.

Uwe Rösler drog en vattenflaska i marken framför bänken i frustration – och nog lite ilska – när paussignalen ljöd mot Cluj.

Förståeligt.

Hans lag hade visserligen skapat två ypperliga lägen:

Det första redan efter en minut efter ett formidabelt anfall där Markus Rosenberg, Anders Christiansen och Sören Rieks spelade klapp-klapp-fotboll som om de vore CCCP på en hockeyrink på 1980-talet. Men Carlos Strandberg nådde inte fram på den sista passningen framför mål.

Det andra på stopptid i första halvlek när Rosenberg drog en vacker volleyutsida i kryssribban.

Men däremellan hade MFF presterat ett svagt passningsspel när man försökte spela sig ur Clujs press, varit för passiva (eller ”fega” som Rasmus Bengtsson sa i halvtid) när man väl hade bollen och själva inte kommit in i tillräcklig press mot rumänerna.

Man satt faktiskt på läktaren och hoppades på ett direktare spel och fler, längre bollar för att få med de offensiva kreatörerna Rosenberg och Christiansen oftare i spelet och sätta den inte alltför imponerande backlinjen i Cluj under press.

I stället hade Cluj initiativet och radade upp fasta situationer och branta, hotfulla inlägg.

Efter en dryg halvtimme gav det resultat när Damjan Dokovic vackert cykelsparkade in 1–0 till Cluj via stolproten efter en frispark.

Underläge för första gången

För första gången hade MFF hamnat i underläge i en tävlingsmatch under Uwe Rösler.

Hade det inte varit för Johan Dahlins snabba reflexer på George Tucudeans närskott i slutsekunderna av första halvlek hade nog det här mötet varit avgjort redan i paus.

Då drog alltså Rösler en vattenflaska i marken – och gick in och sa några väl valda ord i paus. Vad han sa har inte riktigt framkommit, men det var ett annat MFF som kom ut i andra halvlek.

Pressen, återerövringen och passningsspelet höjdes en nivå, MFF tog över matchen och Arnor Traustason kunde skjuta 1–1 efter 55 minuter med en riktig ”rökare i krysset”.

Cluj skapade därefter aldrig någon riktigt klar målchans och sedan Juan Culios fått rött kort i den 77:e minuten var MFF aldrig hotat på allvar.

Ett hinder kvar för gruppspel i Europa

Både Rosenberg och Christiansen var kritiska till lagets insats efter matchen.

Med rätta.

Detta MFF kan bättre än så här, även om det förstås är en styrka att då ändå gå vidare i Champions League-kvalets andra omgång mot ett Cluj som var minst en klass bättre än i förra mötet.

Vi ska heller inte glömma att samma lag (så när som på Christiansen i kvällens startelva) förlorade mot Trelleborg för mindre än tre månader sedan.

Nu väntar ungerska Vidi, som tidigare hette Videoton och som här i Sverige nog är mest bekant från när AIK:s guldhjältar Bojan Djordjic och Martin Mutumba ”försvann” dit 2010 i en märklig affär, som skrällde mot bulgariska Ludogorets i går när man vann med 1–0 hemma.

Slår MFF ut ungrarna är man klara för minst gruppspel i Europa League och har chans att nå Champions League i playoff.

HIF kan vara undantaget

Ett hinder kvar alltså för gruppspel i Europa i höst – och en räddad säsong.

Hindret består av ett lag som visserligen blev mästare i våras men i en liga som är rankad först på 37:e plats i Europa, där allsvenskan är rankad 16:e.

Vidi har inga vidare meriter i Europa heller. En gång har man tagit sig till gruppspel i Europa League och det var 2012.

Till detta kan vi lägga att MFF kan prestera minst en klass bättre än så här, att man nu får ett uppehåll i allsvenskan till första matchen mot Vidi, att man får nästan en vecka till med Rösler att slipa detaljer på, den milda skadesituationen, bredden och spetsen i truppen och rutinen från europaspel.

Allt detta sammantaget så vill jag nog påstå att inget svenskt lag som tagit sig vidare till gruppspel i Europa under 2000-talet har haft ett lika gynnsamt läge än vad MFF har just nu (”Real Malmös” fiasko mot FC Thun 2005 räknas alltså inte in här).

Undantaget är möjligen gamla rivalen Helsingborgs IF som bara behövde slå ut Wroclaw för att nå Europa League 2012. Men då hade man en klart sämre trupp än MFF av i dag.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Laddar Matchöversikt
Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53

avJohan Flinck