Därför skrev Maia Hirasawa ”ligga”-låten

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85392

avMathilde Albinsson

NÖJE

Maia Hirasawa är aktuell med ny musik.

I fredags släppte hon låten ”Jag vill göra det nu” som handlar om just det titeln antyder – att ligga.

– När jag skrev den hade jag lite skrivkramp, säger hon till Nöjesbladet.

”’Jag vill göra det nu’ ute nu! Låter på riktigt som ingenting jag någonsin gjort. Dansa eller ligg till den. /Mvh från en som vill göra det nu”.

Så presenterade Maia Hirasawa, 38, sitt nya låtsläpp på Facebook. I fredags blev ”Jag vill göra det nu” tillgänglig för allmänhetens öron, en låt som ocensurerat handlar om just det titeln antyder – en längtan efter sex.

– När jag skrev den hade jag lite skrivkramp. Jag hade vissa idéer om melodier, men visste inte vad jag ville skriva om. Jag frågade folk i min närhet, som fick hitta på ett ämne. Någon sa: ”Skriv att du vill ligga!” Ja, det skulle jag kunna göra, tänkte jag. Och så gjorde jag det.

Botade ämnet skrivkrampen?

– Ja, det gjorde det. Det blev som en utmaning. Det här är något jag inte skrivit såhär precist någon gång. Jag kände att jag ville skriva en låt som kändes lite rolig och glad.

Den nya musiken är ett smakprov från en EP som hon planerar att släppa i höst, följt av ett album i början av nästa år. Ett nytt sound präglar materialet. Maia Hirasawa, som annars hyser en förkärlek till det akustiska, har tillsammans med den nybildade producenttrion TÅFAB klätt musiken i en elektronisk kostym.

Kan relatera

”Jag vill göra det nu” föregicks nyligen av ”Jag väljer inte dig”, som handlar om ett bröllop där en av gästerna slås av insikten att hennes egen kärleksrelation vacklar.

Det känns som en följetong. Först kommer en låt som handlar om en insikt som leder fram till ett uppbrott. Sedan en låt om att vilja vara fri och ligga. Finns det en tanke där?

– Man kan nog göra sina egna historier och relatera till olika saker, men i båda låtarna ser jag bilder. ”Jag väljer inte dig” är som en film för mig och jag vet exakt var den utspelar sig. ”Jag vill göra det nu” är också som en filmsekvens. Jag vet exakt vilken fest personen är på och vad som händer. Det är väldigt positivt om de hör ihop, för jag känner ju att det finns en sammankoppling. Vi får se om resten av låtarna kan bli i kronologisk ordning, det skulle vara härligt.

Är det självupplevt då, det du sjunger om?

– Om det är självupplevt eller någon annans upplevelse får jag ha osagt, men jag tycker att alla känslor absolut är något jag själv kan relatera till.

Spelar på ny gratisfestival i Stockholm

I helgen premiärspelar hon ”Jag vill göra det nu” på Stockholms nya gratisfestival på Gärdet. Festivalen ”Let’s make love great again” är en kärleksmanifestation som genomförs i samarbete med Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias stiftelse.

– Alla sådana här festivaler och sammankomster behövs. Ibland kan man känna sig lite maktlös när det händer en massa olika saker, men jag har förstått att mitt sätt att sprida både kärlek och hopp är genom musiken, säger hon och fortsätter:

– Jag är alltid nervös inför spelningar. Det kommer vara lite extra nerv, absolut, säger hon apropå premiärspelningen av nya låten.

– Men det känns som att folk gillar den. För min del känner jag att det här är lite nytt sound för mig och det känns väldigt spännande att släppa låten. Det har varit fina reaktioner. Folk säger att de blir glada av den.

ARTIKELN HANDLAR OM