”Jag har sällan varit så sugen på att hoppa”

Stefan Holm inför säsongs- debuten: Märkligt - men det är 2,40 som lockar

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
HÖGRE HÖJDER I SIKTE Stefan Holm gör säsongsdebut i Glasgow i dagv - och OS-mästare är sugen på nya segrar. "Jag trodde jag skulle känna mig nöjd. Men jag har alltid haft drivkraften att hoppa högre. Och den finns kvar", säger Holm.

GLASGOW

Han vann allt - utom tv-tävlingen "På Spåret".

Han gifte sig, han fick barn och livet vändes upp och ned.

Men Stefan Holm har aldrig känt sig så sugen på att börja tävla igen.

- Det är märkligt, men det är 2,40 som lockar, säger han.

I dag gör Stefan Holm säsongsdebut i skotska Glasgow.

Allt det gamla är glömt.

- Ja, det känns så. Det är dags att se framåt. Jag trodde aldrig själv att jag skulle känna så, efter att ha vunnit det där OS-guldet i Aten. Men jag har sällan känt mig så sugen på att börja tävla igen, säger Stefan Holm.

OS-guld var annars Stefan Holms stora mål i livet. Han späkte sig, han rakade huvudet och han hade den där galna blicken när han tävlade.

Alla trodde att han var en ensamvarg och idrottsnörd med ett inrutat schema av gammal öststatsmodell.

Men mitt OS-laddningen var han på väg att bli pappa, han hade blivande frun Anna och han lurade alla.

Även konkurrenterna på OS-guldet.

Pappa Johnny är nästan lika riksbekant, med sin matlåda med korv och mos och en svetslåga som aldrig slutar brinna på svetsfabriken där i Forshaga.

Sådan far, sådan son.

"Drivkraften finns kvar"

För trots OS-guldet, brinner Stefan Holm fortfarande.

- Ja. Jag trodde faktiskt inte det själv. Jag trodde jag skulle känna mig nöjd. Men jag har alltid haft drivkraften att hoppa högre. Och den finns kvar.

Men ditt liv ser helt annorlunda ut i dag. Du har fru och barn. Hur går det ihop?

- Det är klart att det är en omvälvning för mig, som aldrig behövt tänka på sådant förut. Jag hade inga förutfattade meningar. Jag visste inte alls hur det skulle bli. Men Anna har varit fantastisk. Hon har gett mig det utrymme jag behöver för att fortsätta satsa. Det har bara fungerat.

Vad driver dig att fortsätta?

- Jag har hoppat över 2,30 i 75 tävlingar. Nu vill jag hoppa 2,40. Det var ingen som trodde att jag kunde ta ett OS-guld och det finns väl inte många som tror att jag kan hopa 2,40. Jag vet att jag aldrig kommer att vinna något som är större OS-guldet, men jag vet att jag kan hoppa högre. Det är det som driver mig.

Ny inre harmoni

Hur högt kan du hoppa i dag?

- Jag vet inte. Det känns lite nervöst som inför alla tävlingar. Träningen har gått bra, men nu är första gången jag för känna den där tävlingshetsen. Många andra har hoppat bra i år, trots att det är säsongen efter ett OS. Då brukar resultatnivån sjunka. I fjol var världsårsbästat 2,28 när jag gjorde min första tävling. Nu har tjecken Jaroslav Baba redan hoppat 2,35.

Ditt mål i vinter är inne-EM i Madrid. Men ett guld i inne-EM måste kännas ganska futtigt bredvid ett OS-guld?

- Nej, det gör inte det. Jag har aldrig tagit guld i inne-EM. Det är något jag verkligen vill vinna.

Stefan Holm startar ansatsen mot det där guldet i Glasgow i dag. En inomhuslandskamp med alla svenska stjärnor, förutom Carolina Klüft som valt en gala i Boston.

Holm ser inte ut som vanligt.

Han har låtit håret växa ut och hela han skvallrar om en ny, inre harmoni, fjärran från all press.

- OS-guldet ligger där hemma på hyllan och självklart ser jag tillbaka ibland. Men nu är det en ny säsong. Det känns ganska skönt faktiskt, säger Stefan.

Hur skönt vet vi i kväll.

Så tävlar Holm i vinter

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott