400 barn är borta

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskar i desperat jakt efter försvunna

1 av 6
Alexandra Mihailovic, 13, Saltsjö-Boo.

Upp emot 400 svenska barn saknas fortfarande efter dödsvågen.

Hundratals förtvivlade föräldrar går nu bland lik och bråte och letar efter sina försvunna söner och döttrar.

Tusentals barn har dött, mångdubbelt fler är skadade. Enligt nyhetsbyråerna är mellan en tredjedel och hälften av offren barn. Cirka 30 försvunna barn i Phuket.

Alla bilder på de saknade publiceras i samförstånd med barnens anhöriga.

Listan över försvunna svenska barn i Asien växer ständigt.

Enligt resebolagen saknas fortfarande omkring 1500 svenskar i katastrofområdet. Ungefär var fjärde resenär är under 18 år.

- Under jul- och nyårshelgen är siffran ännu högre, säger Claes Pellvik, informationsansvarig på My Travel.

Det innebär att upp emot 400 barn kan vara försvunna. Men det är än så länge omöjligt att fastställa en exakt siffra. Varken UD eller resebolagen kan, eller vill, i dagsläget tala ens om ungefärliga uppgifter.

Många som är rapporterade saknade kan ha evakuerats, befinna sig på sjukhus eller ha åkt i väg utan att de prickats av på någon officiell lista.

Bamseklubben sveptes bort

Thailand, där flest svenskar rapporteras saknade, är ett mycket populärt resmål för familjer med små barn. Många av hotellen på de stora turistorterna är profilerade familjeanläggningar med barnaktiviteter.

I Khao Lak norr om Phuket sveptes hela Bamseklubben bort av de enorma vattenmassorna. Enligt vittnen försvann de lekande pojkarna och flickorna i vågen.

På hotellet Orchid Resort har tio familjer förlorat minst ett barn var, säger svenske Mattias Persson till den thailändska tidningen The Nation.

Där, och på många andra stränder, går nu förtvivlade och desperata föräldrar runt i förödelsen och letar efter sina söner och döttrar.

Hela familjen försvann i vågen

Internationella Röda Korset arbetar febrilt med att para ihop ensamma barn med sina mammor och pappor. Men arbetet går mycket långsamt framåt.

Johnny Boman, 42, från Täby letar efter sin son Joel, 9. Han letade snäckor på stranden med sin syster Hanna, 11, när dödsvågen sköljde över dem. Hela familjen slungades iväg av vattenmassorna.

Johnny, som kunde lämna sjukhuset redan samma dag, började omedelbart söka efter sin försvunna familj. I går hittade han sin fru Lena och dottern Hanna på ett sjukhus i Phuket. De var skadade, men levde.

Joel är fortfarande borta.

-Johnny går omkring på stranden och letar efter honom hela dagarna. Vi försöker hjälpa till härifrån Sverige och ringa sjukhus, kyrkor, allt vi kan komma på, säger Joels moster Maria Kullberg.

Fatima Johansson

Publicerad: