Mejla

Lena Mellin

Det bästa vore en regering med bara S eller M

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter valet kommer Stefan Löfven röstas bort som statsminister. Det vet vi eftersom både Alliansen och Sverigedemokraterna deklarerat att de i den första statsministeromröstningen kommer att göra det.

Vad som därefter inträffar vet däremot ingen. Om förra veckans partisympatimätning från SCB skulle bli valresultatet skulle Stefan Löfven förmodligen återkomma som statsminister efter någon vecka eller två. Men om så blir fallet är omöjligt att säga innan vi har ett valresultat.

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Stefan Löfven (S).

Det kan i stället bli Ulf Kristersson som axlar rollen som statsminister. Och precis som Löfven efter förra valet kommer han i så fall att säga att Sverige tar en ny riktning.

Min uppfattning är att inte många människor upplevt att Sverige gått i en ny riktning under den här mandatperioden. Undantaget är reglerna för flyktingmottagningen som stramats upp rejält och av allt att döma kommer att skärpas ytterligare.

Regeringens parlamentariska underlag är för svagt för att den och dess samarbetspartner Vänsterpartiet skulle förmå ta Sverige i en ny riktning. I de fall det förekommit smärre kurskorrigeringar har de gjorts i samråd med flera Allianspartier.

Skulle Ulf Kristersson få chansen att bli statsminister kommer hans regering att stöta på samma problem. Hur gärna de än vill kommer de inte kunna lägga om den svenska kursen, helt eller delvis, utan hjälp av andra.

De kan göra det med stöd av Sverigedemokraterna men måste i så fall lägga ett förslag som SD tycker är så bra att de röstar på det utan föregående förhandlingar. Alternativet är gigantiska trovärdighetsproblem för Ulf Kristersson som upprepat att han varken samtalar, förhandlar eller regerar med Sverigedemokraterna.

En annan variant är att Alliansen först kompromissar sig fram till en samlad ståndpunkt. För att sedan på nytt kompromissa med ett eller flera partier på andra sidan blockgränsen. Det är ett alternativ som skulle bli lika kraftlöst som dagens regering.

Men det skulle beröva Sverigedemokraterna all form av inflytande. Även det indirekta.

Min tro är att det bästa för Sverige efter valet är en regering som antingen består av Socialdemokraterna eller Moderaterna. Det blir en regering som har litet stöd i riksdagen men som åtminstone bara drivs av en vilja, inte flera.

En sådan regering skulle tvingas till oändligt många, komplicerade förhandlingar och kryssa sig fram sig fram med hjälp av hoppande majoriteter. Men trots det skulle den sannolikt få mer uträttat än dagens har fått.

5 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ I VECKAN:

Sist ut i Järva

S-ledaren avslutar årets upplaga av politikerveckan i Järva i nordvästra Stockholm. Ett fint arrangemang som organisationen Global Village står bakom. Men tyvärr har det inte blivit någon större publikframgång. Syftet med veckan är att minska avståndet mellan väljare och valda.

Ett rart möte

Rar betyder i det här fallet inte gullig utan sällsynt. På tisdag håller nämligen den tyska och franska regeringen ett gemensamt möte i Berlin. Syftet är att ta täten för ny reformer av eurosamarbetet. Makten över den gemensamma valutan vill varken Merkel eller Macron släppa.

Miljövinster för miljoner

Första spadtaget för Hybrik, en pilotanläggning för tillverkning av fossilfritt stål, tas på onsdag. Bakom den, som kommer att spara mycket koldioxid, står SSAB, LKAB och Vattenfall. Vice statsminister Isabella Lövin och statsministern är på plats under byggstarten i Luleå.

Firar i Luxemburg

Finansminister Magdalena Andersson och hennes kolleger i EU träffas i Luxemburg på midsommarafton. Sverige har kämpat länge för att slippa möten på midsommarafton. Det har gått sådär kan man väl säga. Andersson får ta med sig en ministång till sammanträdet.

Då kan det gå illa

Sverige möter Tyskland i fotbolls-VM på midsommardagens kväll. Många hoppas säkert på en upprepning av VM-kvalet i Berlin för sex år sedan då ett till synes hopplöst svenskt underläge, 0–4, vändes till oavgjort. Men det är nog att hoppas på för mycket, sånt händer väldigt sällan.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE