USA tackar Sverige för insatser i Nordkorea

avTT

Publicerad:
Foto: Susan Walsh /AP/TT
USA:s president Donald Trump tar emot Tony Kim, Kim Hak Song, och Kim Dong Chul, de tre amerikaner som tidigare i veckan frigavs från Nordkorea.

Det amerikanska utrikesdepartementet uttrycker tacksamhet för Sveriges insats med att få de tre fängslade amerikanerna frigivna i Nordkorea. Det skriver en talesperson för departementet i ett mejl till SVT :s USA-korrespondent.

”Vi är tacksamma för hjälpen från Sverige, vår skyddsmakt i Nordkorea, som outtröttligt har fört nödställda amerikanska medborgares talan i Nordkorea.”, skriver Julia Mason, talesperson för amerikanska UD.

Särskilt tacksamma är USA:s UD för den svenske Nordkoreaambassadören Jonas Wendel och hans medarbetares insatser.

Det var den 9 maj som USA:s president Donald Trump meddelade att tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea släppts fria. Beskedet kom efter att USA:s nytillträdde utrikesminister Mike Pompeo hade träffat Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Pyongyang.

De tre amerikanska fångarna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, har hållits fängslade i diktaturen anklagade för spioneri och "fientliga handlingar”.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett uttalande på fredagen att Sverige välkomnar beskedet att de tre amerikanska medborgarna har frigivits.

Utrikesministern konstaterar också att "Sverige har arbetat såväl på plats i Pyongyang som genom diplomatiska kontakter i Stockholm, inklusive vid besöket av Nordkoreas utrikesminister Ri i mars".

Publicerad: