Bi-spa i trädgården – stor hjälp i torkan

avTT

Foto: Adobe Stock
Ett vattenbad i trädgården underlättar för binas vattenförsörjning. Arkivbild.
Foto: Leo Sell n / TT
Per Bengtson är biolog och projektledare på Naturskyddsföreningen. Arkivbild.

Det torra vädret utsätter naturens vilda pollinatörer för stor påfrestning. Men med några enkla knep i trädgården kan du hjälpa bin och humlor att släcka törsten och mätta hungern, menar Naturskyddsföreningen.

Den senaste tidens värmerekord innebär inte bara en ökad risk för skogsbränder och en tidigarelagd badsäsong. Den torka som råder i större delen av landet gör det svårt för vilda bin och humlor att hitta utslagna blommor att pollinera.

– Vi är inte vana vid att se ett brunfärgat landskap redan i början av juni. Det i sin tur påverkar tillgången på mat för pollinatörer, säger Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen och involverad i kampanjen att göra Sverige till världens bivänligaste land med målet att bygga 5 000 vildbihotell.

Vattenskål i solen

Än är det för tidigt att dra allt för stora slutsatser om vad bristen på regn kan få för konsekvenser för bina. Men för att göra deras liv lite enklare uppmanar Per Bengtson att sätta ut en skål med vatten i trädgården.

– Man kan ta en ugnsform, hälla i lite vatten och sätta ut den i solen. Lägg i några glaskulor eller stenar så bina har något att landa på annars kan de drunkna, säger Per Bengtson.

Med hjälp av vad vi odlar i trädgården kan vi ge bina en hjälpande hand i jakten på mat.

– Sprida ut ängsfrön över ytor som inte har gräsmatta och valet av blommor är relativt enkla saker som gör stor skillnad.

Ont om boplatser

Ett problem för ensamlevande vildbin är att bomiljöer i naturbetesmarker och andra blommandemarker minskar. Här kan gemene man göra en insats och förvandla en träbit till ett bihotell.

– Det räcker att borra ett djupt hål i träbiten men inte så det går igenom. Sätta det på vid en blommig plats som är skyddat från vind och regn, säger Per Bengtson.