ÅSIKT

Kostymerna som sparkar nedåt istället för uppåt

Kristina Lindh om hur en ny värderingskarta syns på maskeraden

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nej, det blir ingen Handmaid’s tale-kostym till kunderna. Det amerikanska underklädes- och utklädningsföretaget Yandy fick snabbt dra tillbaka sin röda fotsida cape med tillhörande lårkort klänning och vit hätta. 

Enligt företaget var tanken att skapa ett uttryck för protest, i linje med hur den ikoniska capen från HBO-serien använts vid demonstrationer de senaste åren. Det de inte förstod var att en kort sexig klänning i stället för originalets ankellånga förvandlar hela budskapet. Eller så förstod de just det, och trodde att kunderna skulle ha lika dålig smak. 

Lika förvånade blev de ansvariga på svenska nätbutiken Maskeradkammaren. Efter att i flera år sålt burkadräkt utan motstånd blev de plötsligt påhoppade av 25-åriga Danielle Hillerström. ”Du ska inte ta en persons livsstil och kultur och göra om det till en utklädnad för en maskerad”, skrev hon på Facebook. Många höll med.

Det är Halloween-tider och dags för utklädningspartyn. I takt med att dräktkoden vidgas från spöken och häxor till att på amerikanskt manér kunna rymma vad som helst väcker det också nya reaktioner. 

Maskeradens logik är att klä ut för att göra ner. Inte alltid förstås – en piratkostym är oftast bara en piratkostym. Men bland alla prinsessor och batmanfigurer finns också hela den vuxenkategori som bygger på att man driver med det man gestaltar.  

Denna drift bygger på en avgörande faktor: att man slår uppåt. Den som gör det motsatta klandras.

Följaktligen har ”sexiga nunnan” och ”kåta prosten” länge varit standard. Dels för att kyrkans företrädare är klassiska symboler för makt – hur förlegad den bilden än är i verkligheten. Dels för att de trots decenniers sekularisering fortfarande är bärare av idén om det heliga. 

Eftersom en av utklädningslekens grundmetoder är att retas genom att sexualisera har det helt enkelt funnits få dräkter som kan konkurrera med en prästrock. Även den som inte tror, eller snarare: i synnerhet den som inte tror, anser att den trötta dikotomin sex vs religion är höjden av kittlande krock.

Men värderingskartor förändras. Parallellt med Buttericks basutbud dyker nykomlingar upp som avslöjar var dagens maktkonflikter går och hur det vi håller heligt tar plats på nya ställen.

Att göra entré på skräckfesten iklädd burka är det ultimata sättet att både manifestera och bearbeta samtidens fasa, det vill säga islam. Men att dräkten också väcker protester är, förutom appropieringsaspekten, ett uttryck för att muslimer i många sammanhang utgör en utsatt grupp. Det gäller inte minst den beslöjade kvinnan. En burkadräkt slår inte uppåt utan nedåt.

Detsamma gäller capen från Handmaid’s tale. I ett postkristet samhälle formuleras de heliga principerna oftare utanför än i kyrkan. Till exempel tron på kvinnan som jämställd mannen. I en tid då kvinnors makt över sina egna kroppar hotas går det inte att maskeradskoja med en dystopi där kvinnor reducerats till avelsdjur.

Det intressanta med maskeradtrenderna är att sexgreppet aldrig går ur tiden. Hur mycket synen på vad som är vördnadsvärt än förskjuts, kvarstår den moraliserande tanken att en sexuell anspelning alltid är uppnosigt vanhelgande. På sociala medier laddar följarna ironiskt inför helgen. ”Din halloweenkostym: sexig + ditt sorgligaste barndomsminne”. 

Många pekar på hur nymoralismen har högkonjunktur. Och nog är stormarna högljudda kring halloweendräkter som anses gå över gränsen. 

Men man kan också konstatera att dräktparaden mest av allt är ett uttryck för att den helt vanliga gamla moralismen både lever och har hälsan kvar.

Kristina Lindh

ARTIKELN HANDLAR OM

Halloween