Här attackeras medborgarkontoret med brinnande däck

avHans Österman

NYHETER

Reglerna för vem som fick komma till avhopparverksamheten för kriminella stramades åt.

Då inleddes en våg av attacker mot stadsdelsförvaltningens lokaler i Tensta.

Nu släpper polisen övervakningsfilm från ett av angreppen.

På morgonen den 28 augusti inträffade två brandattentat i Tensta i norra Stockholm. Första larmet kom klockan 02.36 från medborgarkontoret. Övervakningsfilmen som polisen nu släpper visar hur två personer med stora huvor för ansiktena tänder eld på ett däck utanför entrén.

De har med sig en plastdunk och tänder eld på däcket med hjälp av ett tygstycke. Lågorna avtar dock snabbt och duon syns lämna platsen till fots innan polisen kommer fram.

1 av 2 | Foto: Polisen
Attentatsmännen fångade på övervakningsfilm.

Knappt 20 minuter senare kom nästa larm, från stadsdelsförvaltningens lokaler i närheten. Ett brinnande bildäck hade kastats in genom ett fönster och entrén blev helt förstörd i branden.

Polisen misstänkte redan samma natt ett samband mellan bränderna.

Några veckor senare avlossades skott mot Sociala insatsgruppens lokaler i Tensta. Där bedrivs avhopparverksamhet för unga kriminella och det var efter att reglerna skärptes under sommaren som attackerna skedde. Tidigare hade även utomstående fått vistas i lokalerna, men nu portades de som inte lämnat kriminaliteten.

Stadsdelsförvaltningen fick ta emot protester via anonyma mejl och lappar.

– Så är det. Det här är en förändring som skett successivt under året och vi har fått synpunkter innan och nu kom en konkret attack, sa Spånga-Tenstas stadsdelsdirektör Per Kjellander när det i början av oktober blev känt att stadsdelskontoret flyttas.

Polisen har inga misstänkta för attackerna, men utreder det åtstramade tillträdet till avhopparlokalen som ett möjligt motiv. Utredarna hoppas nu att övervakningsfilmen ska ge nya uppslag i utredningen.

Därför rubriceras en brand som mordbrand – även om ingen dött 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Tensta

Bränder

Järva

Brott