Boitano kommer ut som gay

avFredrik Jönsson

SPORTBLADET

”Jag hoppas att vi kan hålla fokus på OS-andan”

Foto: TT
Brian Boitano.

Han har vägrat att diskutera sin sexuella läggning.

Men nu gör Brian Boitano en markering mot OS i Sotji och berättar att han är homosexuell.

– Jag är stolt över att leva i ett land som uppmuntrar olikheter, säger amerikanen i ett uttalande enligt TT.

I tisdags presenterade USA:s president, Barack Obama, sin OS-delegation. Han stannar hemma men skickar i stället en delegation bestående av bland annat två homosexuella ex-idrottare: Billie Jean King, tennis, och Caitlin Cahow, ishockey.

– Den amerikanska delegationen till OS speglar mångfalden i USA, sa Caitlin Hayden, taleskvinna för Nationella säkerhetsrådet, enligt TT.

”Jag är stolt”

I delegationen finns även förre OS-guldmedaljören i konståkning, Brian Boitano. Amerikanen har aldrig tidigare pratat om sin sexuella läggning, men nu har 50-åringen berättat att han är homosexuell.

– Först och främst är jag är en amerikansk idrottsman och jag är stolt över att leva i ett land som uppmuntrar olikheter, öppenhet och tolerans, säger Boitano i ett uttalande.

– Jag hoppas att vi kan hålla fokus på OS-andan vilken hyllar prestationer inom alla sporter av folk från alla nationer.

”Ingen är mer förolämpad”

Den amerikanska OS-delegationen är ett tydligt ställningstagande mot Rysslands nya antigay-lagar – som handlar om att det är förbjudet med homosexuell propaganda mot minderåriga – som ska gälla under de olympiska spelen.

– Vi har en drös amerikaner där ute som tränar hårt, som gör allt för att lyckas. Ingen är mer förolämpad över lagarna vi ser i Ryssland än vad jag är. Om Ryssland inte har har några homosexuella idrottar är de förmodligen en svagare trupp, sa Obama tidigare i år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS