Gifttunnor hittade i mosse – läcker ut cyanid

avPer Lidholm

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Dan Hermansson/Golder Associates

Ett tiotal trasiga tunnor innehållande cyanid har hittats i Skönna mosse i Örkelljunga. Omfattningen på spridningen är i nuläget oklar.

– Det fruktansvärda är ju att tunnorna inte är hela, säger David Lalloo vid Länsstyrelsen.

Misstankarna om nedgrävna gifttunnor i torvmossen utanför Örkelljunga i Skåne visade sig vara riktiga.

De trasiga tunnor som har hittats har gjort att leran och vattnet omkring har färgats blå av cyanid.

– Vi vet inte omfattningen ännu men redan nu är det tydligt att området i stort fungerat som ett avstjälpningsområde, säger Mikael Ringman i ett pressmeddelande.

"Ska inte finnas några risker"

Mossen ligger ett par hundra meter från en landsväg och det finns även boende inom samma avstånd – men cyanidfyndet i vattnet under mossen ska inte påverka närboende.

– Det ska inte finnas några risker, men samtidigt är vi mitt inne i undersökningen. Det är hälsorisken vi fokuserar på just nu, säger David Lalloo.

"Kommunen ska ta sitt ansvar"

Håkan Zadig och hans familj bor bara cirka 200 meter från mossen.

– Vi har en egen brunn och kollar vattnet en gång varje år. Hittills har vi inte märkt något konstigt. Men vi förväntar oss att kommunen ska ta sitt ansvar. Jag tycker att de ska erbjuda gratis vattenprov till alla som bor inom en viss radie. Det är inte många som bor här och det skulle inte kosta dem mycket pengar, säger han.

Området kan spärras av

Länsstyrelsen Skåne har under en längre tid försökt utreda föroreningar efter företaget AB Multo – som tillverkade räkne- och kontorsmaskiner i utkanten av Örkelljunga mellan 1948 och 1973.

– Vi fick ju tidigt uppgifter om att området kan ha använts som en avstjälpningsplats och på ett sätt känns det bra att få det bekräftat nu, säger David Lalloo.

Nu väntar ytterligare undersökningar för att avgöra omfattningen på spridningen.

Dessa görs med hjälp av en metalldetektor – men undersökningarna fortsätter inte förrän måndag, tisdag och onsdag nästa vecka.

– Det är ganska troligt att de måste spärra av området, säger David Lalloo.

"Begränsad spridning"

De som nu arbetar på området har heltäckande kläder och gasmask och det är mycket viktigt att inte komma i kontakt med cyaniden.

Enligt David Lalloo kunde dock situationen ha varit ännu värre.

– Konsulten har meddelat att det troligen borde vara en ganska begränsad spridning. Cyaniden är bunden till jorden vilket innebär att den blir svårlöslig. När cyaniden är i den formen så blir det kanske inte så stor spridning i det här fallet.

Publicerad: