Sommarfräsch - det hänger på håret

HÄLSA

Här är sommarens bästa knep

Sommar, sol och salta bad sliter på håret och gör det torrt och poröst.

Men är du solsmart håller sig håret fräscht och friskt hela sommaren.

Foto: Börje Thuresson

Kvalitén på håret är till största delen ärftligt betingad. Det går till exempel inte att göra ett tunt hår tjockare, eftersom vi föds med ett bestämt antal hårsäckar.

Det går däremot att göra ett hopplöst hår blankt och vackert. Receptet heter allsidig kost med så färsk mat som möjligt.

Vissa vitaminer gör också underverk med trötta hår. Brist på vitamin B12 påverkar celldelningen, vilket i sig påverkar håret. Man kan gärna äta tillskott av såväl B12 som folsyra, vilket också är viktigt för celldelningen.

Ett slitet och sprött hår däremot botas bara med klippning. Var sjätte till åttonde vecka bör man klippa topparna för att slippa kluvna toppar och burrigt spret.

Hårsprayer med alkohol och fel schampo är en annan fälla som många hamnar i. Fråga alltid din frisör vad just ditt hår bör ha för omvårdnad.

På sommaren är det extra viktigt att vara rädd om håret. Stark sol och salta bad sliter oerhört mycket på håret och en bränd skalp kan orsaka ett rejält håravfall.

- Undvik att blöta håret i saltvatten och sedan och sola, det sliter jättemycket på håret, säger Juan Rosenlind på salong SachaJuan i Stockholm.

Viktigt med rätt produkter

Johan Hellström, frisör och vd på Björn Axén tycker inte att det är hela världen om håret blir lite slitet i sommarsolen.

- Hur kul är det med ett helt oslitet hår? Det hänger platt och glansigt. Det kan vara skönt med volym och lite struktur på håret. Visst ska man vara rädd om håret, men man behöver inte vara fanatisk, menar Johan Hellström.

Men med rätt produkter och kunskap kan håret hålla sig både friskt och vackert.

Bildspel

10 tips för vackert sommarhår

Petra Holm-Weiss