"Ibland är det som att gå i fotboja"

NYHETER

Victoria bevakas ständigt - av livvakterna och pressen

1 av 3 | Foto: MATTIAS CARLSSON
FÅNGE I OFFENTLIGHETEN Kronprinsessan Victoria representerar glatt vid invigningar, prisutdelningar och andra tillställningar. Men hon är ständigt påpassad och har livvakter dygnet runt. För sina nära vänner har hon berättat att hon inte har några problem vid officiella uppdrag. Då är det svårare när paparazzi dyker upp i hennes privata liv.

Hon representerar glatt vid invigningar, kungabröllop och slottsbaler.

Men bakom kulisserna pågår ett helt annat spel.

- Jag vet tillfällen då hon har beskrivit sitt liv som om det är att gå i fotboja, säger en vän.

Det är invigning av Skärgårdsmässan vid Galärvarvet i Stockholm.

Hedersgäst är kronprinsessan Victoria, klädd i elegant byxdress och med ett glatt leende på läpparna. Det är varmt, nästan 30 grader. Då och då kommer en fläktande vindpust från vattnet vid Vasavarvet. Flera hundra människor trotsar värmen för att titta på Victoria där hon står mitt i folkhavet.

Det är högtidligt, folkligt och lite festligt.

Efter invigningstalen börjar rundturen. Livvakterna i mörka solglasögon banar väg för kronprinsessan och hennes följe. Victoria strosar omkring bland stånden. Hon frågar, pekar och skrattar.

Victoria är van, ett riktigt proffs. Hon har gjort liknande turer hundratals gånger.

Några meter bakom står Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets presschef och tillika Victorias mentor. Hon finns ständigt i närheten och är alltid redo att rycka ut. Att hålla ett vakande öga på pressen är en av uppgifterna.

- Stå inte där och tjuvlyssna. Victoria kommer inte att svara på några som helst frågor i dag, säger hon till en av reportrarna.

Hon låter som en skolfröken, men förklarar lite senare att det kan bli väldigt påfrestande för Victoria om det ställs frågor under rundturen. Journalisterna nickar förstående.

Tidigare under veckan har Victoria närvarat vid utdelningen av Polarpriset, invigt en ny terminal på Arlanda, deltagit i invigningen av utställningen "Drottning Kristina" på Postmuseum och besökt Psykoterapimässan. Under morgondagen står invigningen av Stockholms 750-årsjubileum och en barnmusikal på Stadsteatern på programmet. Pust!

Victorias schema är fullspäckat. De senaste åren har hennes officiella uppdrag blivit allt fler. Hela hennes liv kretsar nu kring att skolas in i rollen som vår blivande drottning och statschef.

Livvakter - dygnet runt

Under arbetsdagarna lämnar Victoria hemmet på Drottningholm vid niotiden på morgonen. Hon körs av hovets chaufförer och är eskorterad av två livvakter från Säpos personskyddsavdelning.

Livvakterna följer Victoria dygnet runt, vart hon än går:

- Jag vet tillfällen då hon har beskrivit sitt liv som att det är som att gå i fotboja. Hon har alltid ögonen på sig. Är det inte från vanliga människor så är det av säkerhetsfolk eller personal, säger en vän till Aftonbladet.

Victoria har ett eget kontor på slottet, precis som kungen och drottningen. Hon ägnar mycket tid vid skrivbordet där hon förbereder sig för sina uppdrag. Kronprinsessan har en sekreterare till sitt förfogande. Och så Elisabeth Tarras-Wahlberg så klart.

Sin första lektion i "drottningskolan" tog Victoria 1997 när hon medverkade vid riksmötets öppnande den 16 september. Under hösten pryade hon i riksdagen, på regeringskansliet och vid den svenska EU-delegationen i Bryssel. Victoria gjorde också ett besök i FN-skrapan och hos generalsekreteraren Kofi Annan.

Flyttar utomlands

Året därpå praktiserade hon på den svenska ambassaden i Washington innan det blev mer praktik på den svenska FN-delegationen i New York. Förra året följde Victoria departementens arbete. I år har hon praktiserat på Sida och besökt bland annat länderna kring Victoriasjön i Afrika.
Hela hennes liv kretsar nu kring att skolas in i rollen som vår blivande drottning och statschef

I september inleds studier vid de svenska exportråden i Berlin och Paris.

Personlig kris

Det innebär att Victoria kommer bosätta sig utomlands igen. Under två år levde hon i USA där hon studerade vid Yale university. Det blev kurser i bland annat statsvetenskap, konst, psykologi och historia.

Det var också då Victoria gick igenom en personlig kris. Hon hade drabbats av ätstörningar hemma i Sverige och nu kom ångesten krypande.

- Under det första året mådde jag inte så där jättebra, så jag kunde inte ta till mig allt jag skulle lärt mig, berättade hon.

I dag är hon frisk från sin sjukdom, men naturligtvis är pressen fortfarande stor på henne. Den offentliga rollen kan vara mycket påfrestande.

- Det finns självklart dagar då jag inte vill att någon ska känna igen mig, då jag bara vill gå och dra något gammalt över mig, berättade Victoria i höstas.

Vännerna känner väl till problemet:

- Hon vet att hon alltid kommer att vara känd. Vid officiella uppdrag har hon inte några problem. Man vänjer sig. Men den privata biten med paparazzifotografer och så är ju inte så kul.

Att prata med pressen är annars en dödssynd i vänkretsen och något som gör att man blir föraktad av de övriga kompisarna.

Ingen av Victorias vänner som Aftonbladet har pratat med vill bli citerade med namn.

Victoria är också noga med att hålla närgångna journalister på avstånd. Under en intervju nyligen spände Victoria ögonen i en av reportrarna och konstaterade lite bitskt:
Det finns självklart dagar då jag inte vill att någon ska känna igen mig

- Jaha, nu börjar det tredje världskriget.

När reportern harklade sig och ville ställa en fråga om hennes nya pojkvän, svarade Victoria:

- Du brukar väl bara ha en fråga, eller hur?

Victoria har inga problem att det skrivs om henne i pressen, inte ens i skvallertidningarna.

Såvida det som skrivs är sant.

När Svensk Damtidning påstod att hon och lillasyster Madeleine tränade på en boxningsklubb blev Victoria irriterad:

- Sånt gör att hon har svårt att lita på journalister, säger en vän.

Populärast i familjen

Victoria följer själv vad som skrivs om henne i pressen. Och ibland har hon faktiskt ganska kul åt de osannolika historierna. Både hon och kompisen Caroline Kreuger har sparat klipp om sig själva i speciella pärmar.

Enligt en opinionsundersökning som gjordes i slutet av juni är kronprinsessan Victoria populärast i kungafamiljen.

När hon så småningom blir drottning är det första gången på 300 år som Sverige får en kvinnlig statschef. Själv vill helst Victoria just nu inte tänka på dagen då hon blir drottning:

- Jag känner också att den dagen innebär stor sorg, en vetskap om att något har hänt min pappa och att han inte kommer att vara med då. Då är det inte lika roligt att tänka på den dagen, berättade Victoria nyligen i en intervju.

Prinsessa och student

Daniel Nyhlén