SAIK och Hammarby nära Studenternas

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Leder bägge med 2-0 i matcher

VÄNERSBORG

Sandviken och Hammarby är på väg mot final i bandyns SM-slutspel.

Efter varsin bortaseger mot Edsbyn respektive Vänersborg har de 2-0 i matcher och är bara en enda seger från en plats på Studenternas i Uppsala den tredje söndagen i mars.

Nu har Hammarby IF kopplat grepp på IFK Vänersborg i bandyns SM-slutspel.

4-3 (1-2) till Hammarby på Isstadion i Vänersborg betyder ledning med 2-0 i matcher. Matchvinnare jättetalangen Kalle Spjuth med två mål, bland annat helt avgörande 4-3 på tilläggstid.

Dessutom en grabb med rötterna i just Vänersborg, där bor farfar Alvar och farmor Britta.

- Jättekul att just Kalle fick avgöra, och tänk att han bara är 18 år gammal. Helt fantastiskt, kommenterade Hammarbys assisterande tränare Henrik Sundin.

Annars såg det länge ut som att hemmalaget Vänersborg skulle kunna utjämna till 1-1 i matcher. IFK satte effektivt stopp för speluppläggaren Göran Rosendahl och hade 2-1 i paus.

Sen kom motgångarna.

Misstänkt armbågsfraktur

Först missade en frispelad Ari Holopainen och sedan drabbades veteranen Mats Fröberg av vad som igår befarades vara en armbågsfraktur.

- Det blev lite stirrigt i samband med Mats skada, och då kom Hammarby in i matchen, sade Magnus Nordin, Vänersborgs tränare.

Kalle Spjuths första mål innebar kvittering till 2-2 och Patrick Sandell dundrade in ledningsmålet på hörna.

En sista kraftsamling från hemmalagets sida gav 3-3 (Sami Laakkonen) fyra minuter före full tid innan Kalle Spjuth avgjorde på tilläggstid framspelad av Andreas Lindström.

- Skönt att ha 2-0 och nästa match på hemmaplan, tyckte Bajens Sundin.

- Vi spelade på toppen av vår förmåga, jag är stolt över grabbarna, men samtidigt förstås oerhört besviken, sammanfattade Vänersborgs Nordin.

Hultqvist imponerad

Sandviken hade inga problem mot överraskningslaget Edsbyn.

Saik vann med 4-0 efter att ha spelat bra, och grundlagt segern efter 40 minuters spel när de tog ledningen med 3-0.

Sedan bevakade de bara ledningen, och lät inte Edsbyn skapa särskilt många chanser.

Förutom ett par hörnor, där Sandviken-målvakten Daniel Kjörling räddade bortalaget, var Edsbyn inte nära att komma ikapp.

- Vi mötte ett oerhört disciplinerat och bra lag, och ska vi ha en chans att vinna måste vi göra mål på våra chanser, sade Franco Bergman, Edsbyns tränare.

På läktaren fanns förbundskaptenen Kenth Hultqvist, och han var imponerad av lagmaskinen Sandviken.

- När Sandviken är som de är nu, så är de stora idrottsmän. Ett maskineri som bara tuggar. Det är bara lok, inga vagnar, det är bara lok som drar, sade han.

De tredje semifinalerna (i bäst av fem) spelas på fredag.

TT

Publicerad: