Bodybuilder gör OS-debut som bobåkare

Hakeem, 30: Man måste ha hela paketet

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Instagram

SPORTBLADET

GANGNEUNG. Alpmassivet reser som en gigantisk stenmur mellan Pyeongchang och Gangneung, mellan snö- och issporterna.

Här är en annan sak att förundras över under OS.

Muskelberget.

Inför bobtävlingarna i OS drar de amerikanska utövarna till sig stor uppmärksamhet.

Det första och redan världskända boblaget från Nigeria utgörs ju i själva verket av två afroamerikaner från Houston som valde att representera sina föräldrars hemland, Seun Adigun och Akuoma Omeoga.

Den förstnämnda, som är släkt med förre NBA-stjärnan Hakeem Olajuwon, är inte ens OS-debutant utan sprang 100 meter häck för USA i London 2012.

Extremt vältränad

På herrsidan har Hakeem Abdul-Saboor tagit plats i rampljuset – tack vare sin extremt vältränade kropp. 30-åringen från Powhatan utanför Richmond kommer att tävla i både två- och fyrmanna och han har onekligen fysiken som krävs för att dubblera.

Han är 183 centimeter, men bär på så mycket muskelmassa att vågen visar 104 kilo.

Hakeem har inte helt oväntat ett förflutet som kroppsbyggare, men det dröjde innan han första gången poserade på scenen.

Drömde om NFL

Han är en allroundidrottare som utvecklade spänsten genom basketen och snabbheten genom friidrotten – egenskaper som gjorde honom till en fruktad running back. Hakeem Abdul-Saboor hade en tongivande roll i sitt universitetslag och drömde om NFL, men karriären inom amerikansk fotboll slutade med en svår knäskada 2009.

Det var då han började tillbringa ännu fler timmar i gymmet. Hakeem vann priser i tre av de fem tävlingar han ställde upp i som bodybuilder och jobbade parallellt som personlig tränare.

”Måste ha hela paketet”

Det var i den rollen, som PT, han lockades in i bobvärlden. Brad DeWeese, tidigare fysansvarig på USA:s olympiska kommitté, fick 2015 se en film där den sällsynt muskulöse idrottaren visar en sällsynt spänst och explosivitet.

Han tog helt enkelt kontakt med Hakeem Abdul-Saboor, som alltså tre år senare ska göra OS-debut.

– Bob, som är en sådan unik sport, är definitivt tuffare. Det finns idrottare som man tror ska kunna skjuta på snabbt och bli bra i bob, men de kan vara snabba utan att vara starka. Eller vara starka utan att vara snabba. Eller så kan de vara både snabba och starka men sakna tekniken som krävs för att sätta fart. För att bli en bra bobåkare måste du ha hela paketet, säger Hakeem Abdul-Saboor till NBC.

Publicerad:

LÄS VIDARE