Thorpe är redan störst - och tänker förbättra allt

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Wroom, wroom, wroom sa det. Teknik, styrka och estetik i den mest perfekta kombination som idrotten känner.

Ian Thorpe simmade så Stockholm stod still.

- Det kändes hemskt, sa han.

Sverige är ett fantastiskt simmarland. Vi har en oerhört kunnig ledarbas, en stark tradition av simkunskap och ett några karismatiska världsstjärnor. Vi har en bra organisation och en världscuptävling att vara stolta över (ett tag till).

Men simning är ingen stor sport för oss.

Man förstår det när Ian Thorpe kommer hit utan att det egentligen märks. Det blir ett par sidor här och var i tidningarna, några minuter i tv, men inte mycket mer.

Herregud. Ian Thorpe!

Om simning var stort i Sverige så skulle folk köa från Eskilstuna för att få se honom simma 400 meter på 3.34,63. Ian Thorpe har storlek 52 i skor, men det är inte ett dugg stort.

Inte om man jämför.

Inte om man jämför med hur stor han kommer att bli.

Fick tjejerna att skrika

I går satt han länge och väl på läktaren och fnissade, ett tag undrade man om han kom ihåg att han skulle simma ett lopp också. Det gjorde han. Småtjejerna tjöt, Thorpe dök i och sparkade livet ur tävlingen på 15 meter innan han började tävla mot klockan.

Det sägs att det låter som att simma bredvid en utombordare när Thorpe kickar igång, fast ingen behövde oroa sig för det i går eftersom ingen annan simmare var i samma postnummerområde.

Ian Thorpe har en hyperestetisk, lågfrekvent teknik och en monsterkropp att stoppa in den i. Det är som att se Zinedine Zidane med Shaquille O"Neals kropp.

Han torskade mot klockan i går. Grant Hacketts världsrekord överlevde med fem hundradelars marginal.

Sedan simmade Thorpe ner, och en halvtimma senare fick några journalister komma till bassängkanten och prata med honom.

- He likes good manners, so please behave, sa hans tränare.

Jag tror att vi gjorde det, för Ian Thorpe stog still på sina 52:or och log:

- Jag kunde varit snabbare i vändningarna, eller haft lite starkare kick i någon del av loppet. Men det kunde lika gärna gått fem sekunder åt fel håll. Fem hundradelar är väldigt lite tid, och det här är min bästa tid med mer än en sekund, så jag är riktigt nöjd, sa han.

Inte kallt nog

Sedan berättade han att han gillar Sverige, men hade hoppats på snö och 20 minus för att ha något att berätta för polarna. Han sa att han - som alla simmare - bara tävlar mot sig själv, och att det hade känts hemskt i vattnet men att tiden var fin.

Jag frågade honom vad han kan förbättra som simmare.

Då såg han allvarlig ut.

- Allt. Annars hade jag inte fortsatt, sa han. Jag kommer att hålla på tills jag inte har roligt längre eller tills jag känner att jag inte kan bli bättre.

Gladast är nog simsporten.

Ian Thorpe är bara 20 år, men har allt som krävs för att bli en av världens allra största idrottsmän.

Någonsin.

Roligast i går: Josefin Lillhage visade musklerna på 200 fritt. Med rätt utveckling kan "Jossan" nosa på stora saker i OS nästa år.

Anna-Karin Kammerlings ömma hals höll inte för simning i går, men hon är friskförklarad av läkare och lovar att testa i dag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN