Nya röstlagar ska ge Romney segern i valet

avWolfgang Hansson

"Att hindra folk från att rösta är också valfusk"

Foto: AP
Kommer de nya lagarna att hjälpa Romney?

Amerikanska presidentval plågas av ett lågt valdeltagande.

Ändå försöker nu en tredjedel av USA:s delstater att göra det ännu svårare för folk att rösta.

Ett fult spel för att hjälpa Mitt Romney att bli vald till president.

Foto: Scanpix
Obama leder fortfarande enligt opinionsmätningarna.

En uppsjö av republikanskt styrda delstater har inför presidentvalet stiftat nya lagar som innebär färska restriktioner för hur folk får rösta. Ett antal av dem är så kallade swing states där ställningen är väldigt jämn mellan sittande presidenten Barack Obama och utmanaren Mitt Romney. Då kan även små förskjutningar i hur många som röstar få stor betydelse för utgången.

Särskilt som de flesta delstater tillämpar "winner-takes-all". Den som tar hem en delstat får alla delstatens röster.

Den vanligaste skärpningen är att kräva ett id-kort med foto eller en födelseattest för att bevisa amerikanskat medborgarskap. Några delstater godkänner inte längre studentlegitimation.

Strukna ur vallängden

I Florida har man tagit bort tiotusentals människor ur vallängderna och kräver att de ska kunna presentera bevis för medborgarskap om de vill bli återförda. Miljontals amerikaner, majoriteten svarta, saknar dokument eller andra bevis på att de är medborgare.

Vid första påseende framstår en del av de här försöken som rätt rimliga. Men gräver man lite djupare blir det väldigt tydligt att syftet är att hindra vissa grupper att rösta. Svarta, latinos och fattiga. Samtliga röstar till övervägande del på demokraterna.

I Sverige har de flesta medborgare pass eller id-kort. USA har ingen federal folkbokföring. Där är det vanligt att man använder en räkning med sitt namn och sin adress för att identifiera sig. Så även i vallokalen.

Miljoner utan id-kort

Miljontals amerikaner saknar id-kort eller körkort. Bara i delstaten Tennessee är 700 000 utan foto-id.

I en ny rapport varnar en medborgarrättsgrupp för att de nya vallagarna kan hindra upp till tio miljoner amerikaner av latinamerikansk härkomst från att utnyttja sin rösträtt. I några av delstaterna är gruppen så stor att den överstiger segermarginalen i 2008 års presidentval.

De republikanska lagstiftarnas argument är att man vill stoppa valfusk. Ett lovvärt syfte. Men valfusk är numera ett mycket litet problem i USA. Det förekommer men avgör inga val.

I en demokrati borde första prioritet vara att få så många som möjligt att rösta i de allmänna valen.

Svårare poströsta

Att rösta i USA är krångligt redan i vanliga fall. Man måste registrera sig i god tid före valet. I vissa delstater går tiden för att registrera sig ut en månad före presidentvalet.

Partierna, framförallt demokraterna, gör drives för att registrera väljargrupper som traditionellt röstar på dem. Vissa delstater har infört lagar som begränsar rätten att på det här sättet värva röster. Vilket drabbar Obama mest.

Nio delstater, däribland Ohio, West Virginia, Georgia och Florida inskränker förtids- och poströstning. En majoritet av de som poströstar är demokrater.

Ett sofistikerat sätt att påverka valresultatet är att öppna väldigt få vallokaler i fattiga områden och därigenom skapa långa köer. I vissa områden i "swing states" som Florida och Ohio är det inte ovanligt att få vänta i mer än två timmar för att kunna utnyttja sin rösträtt.

Valdagen är traditionellt en tisdag och ingen helgdag. Folk jobbar som vanligt. Man har rätt att gå ifrån för att rösta men få vågar vara borta timmar från sitt jobb för att rösta.

Skrivtester

Orättvisorna hamnade i sökarljuset efter presidentvalet år 2000. Då nekades tusentals svarta att rösta i Florida. Ett stort antal röster ogiltigförklarades. Den gången skilde det bara 537 röster till George W Bush fördel mot Al Gore. Det räckte för att till slut ge honom presidentposten. Om fler fått rösta kan resultatet ha blivit annorlunda.

Det är inte utan att man börjar tänka på hur det var i den amerikanska södern på 60-talet då bland annat skrivtester användes för att hindra svarta från att rösta. Då var det demokraterna som låg bakom eftersom de svarta till övervägande delen röstade republikanskt.

Att hindra en legitim väljare från att rösta är också en form av valfusk. Vilken sida som än ligger bakom.

ARTIKELN HANDLAR OM