Caltech världsetta, KI Nordenbäst

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Världens bästa universitet är Caltech i södra Kalifornien, enligt en ny rankning. Karolinska Institutet rankas med god marginal som bäst i Norden.

University of Oxford är bäst i Europa, enligt tidskriften Times Higher Educations (THE) årliga rankning av världens högre lärosäten.

Bäst i världen, enligt THE, är California Institute of Technology (Caltech). Caltechs förstaplats är den andra i rad på rankningen, sedan Harvard legat i topp i åtta år.

Andraplatsen delas av likaledes amerikanska Stanford och brittiska Oxford.

KI får plats 42, Lunds Universitet plats 82. De nordiska tredje- och fjärdeplatserna tas av Uppsala (106) och Helsingfors (109).

Bara 24 länder har lärosäten med bland världens topp 200. USA och Storbritannien dominerar, bäst utanför dessa länder är enligt ETH Zürich på tolfte plats.

Sverige är ganska stabil Nordenetta, med Karolinska institutet och Lunds universitet på ungefär samma platser bland de 100 i topp flera år i rad. Norge halkar däremot efter, och har i år inga universitet inom topp 100.

Ole Petter Ottersen, rektor på Universitetet i Oslo (UIO), kommenterar att THE:s rankning inte säger att UIO blivit så mycket sämre, utan att andra blivit mycket bättre.

– Norge har beviljat mer pengar till forskning och utveckling de senaste åren, men rankningen visar att det inte räcker att springa snabbare. Vi måste springa minst lika fort som de andra, säger Ottersen till Dagens Näringsliv.

En trend är att asiatiska universitet står sig allt bättre i konkurrensen.

– Utanför den gyllene triangeln London, Oxford och Cambridge står Englands högklassiga universitet inför ett fall ned i global medelmåttighet. De jättelika investeringarna i de främsta forskningsuniversiteten i Asien börjar ge utdelning, säger Phil Baty, redaktör på Times Higher Education, enligt brittiska medier.

TT

Publicerad: