”Jag bad Bosse hålla käften...”

avKristoffer Bergström

AIK:s lagledare: ”Inte första gången Hansson ropar”

Foto: LASSE ALLARD OCH ANDERS HENRIKSON
AIK:s lagledare Charlee Mian (till höger) hävdar att Bosse Hansson ropat olämpliga uttalanden mot AIK:s utländska spelare även tidigare år.

Bosse Hansson ska ha varit i bråk för rasistiska uttalanden på Råsunda förut.

AIK:s lagledare Charlee Mian hävdar att han för två år sedan försökte stoppa SVT-profilen när han ropade obsceniteter från pressläktaren.

– Jag gick fram och bad honom hålla käften, säger Mian.

Charlee Mian ilsknade till när han hörde vad Bosse Hansson hade sagt i direktsänd radio i söndags. AIK:s lagledare fann uttalandet "inte en svarting till" föråldrat och korkat.

Men han förvånades inte.

– Det är inte första gången han ropar sådant. Jag har hört honom säga sådana kommentarer under flera år, säger Mian.

Hur får det dig att känna?

– Jag blir ledsen för mina spelares skull. Jag har själv invandrarbakgrund, det har många i AIK, och om Bosse är AIK:are borde han veta att vi har något som heter AIK-stilen. Alla är välkomna oavsett hudfärg och sexuell läggning. Det han sa är en skymf mot hela klubben.

”Grinig och sur gubbe”

Charlee Mian säger sig förstå att han kommer med allvarliga anklagelser, men kan exemplifiera vad han menar. Tydligast minns han en incident för drygt två år sedan som berörde Ivan Obolo. Den gången ska Bosse Hansson, enligt Mian, ha ropat rasistiska tillmälen mot argentinaren.

När Hansson inte slutade ska Mian ha gått fram och rutit på honom.

– Jag visste vem han var: en grinig och sur gubbe. Jag gick bara fram och sa "du får hålla käften". Han muttrade och gick i väg. Jag har respekt för äldre människor, men det är viktigt att säga ifrån. Jag vet att fler har sagt till honom på läktaren, säger Mian.

”Ändrade inte hans bild”

Hjälpte tillsägelsen, tycker du?

– Nej. När jag säger "jävla idiot" lägger jag mig på en liknande nivå. Jag kände mig halvdum efteråt. Han blev tyst då, men det förändrade inte hans bild, uppenbarligen, eftersom han fortsatte.

Om det har hänt flera gånger, som du säger: varför har han inte stängts av tidigare?

– Jag tycker att han borde det. Men vi har visat respekt för hans ålder. Han är en grinig gammal gubbe i fotbollssammanhang, därför har det setts mellan fingrarna.

Sportbladet har sökt Bosse Hansson för en kommentar.