Dom i artisthärvan: "Frias"

avJoni Nykänen

Artisterna frias enligt tingsrättens dom – agenten dömd till fängelse

1 av 9 | Foto: Magnus Wennman

Tingsrätten har sagt sitt.

Magnus Carlsson, Lotta Engberg och Martin Stenmarck frias i artisthärvan.

Artistbokaren Bruno Tillander döms till fängelse i ett år och nio månader.

– Jag blev lite förvånad. Jag tyckte bevisningen var ganska bra, säger Arne Fors, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Domen från Stockholms tingsrätt kom vid klockan elva i dag.

Enligt Skatteverket ska de tre folkkära artisterna, Martin Stenmarck, 40, och Magnus Carlsson, 38 och Lotta Engberg, 49, ha tagit emot stora summor pengar svart av artistbokaren Bruno Tillander i samband med spelningar och skivsigneringar i flera år. Men nu frias de, och har enligt rätten inte begått skattebrott.

Tillander döms till 1 år och 9 månaders fängelse, samt näringsförbud i fem år.

Ord mot ord

"Tingsrätten finner att i princip all bevisning mot artisterna kommer från Bruno Tillander, dvs. att ord står mot ord", står det i domen.

Åklagare Arne Fors yrkade på att artisterna döms till samhällstjänst och villkorlig dom.

– Som jag ser det har man resonerat att det är en "ord mot ord"-situation och man tycker inte att Tillanders uppgifter är tillräckligt tillförlitliga. Men det finns stödbevisning för hans uppgifter i form av avtal och fakturor, säger Arne Fors.

Magnus Carlssons advokat Per E. Samuelsson menar att domen är tydlig:

– Det räcker inte att fälla en person när en annan person sitter och säger "du har fått pengar av mig". Det krävs mer bevisning än beskyllning, säger Per E Samuelsson, Magnus Carlssons advokat.

Det är inte fastslaget om ärendet ska överklagas eller inte.

– Jag får fundera på det, säger Arne Fors.

"Bruno-dinarer"

Bruno Tillander stod åtalad för grovt skattebrott. Ersättningarna kallades för "Bruno-dinarer" och totalt handlade det, enligt myndigheten, om 5,4 miljoner kronor som undanhållits. Härvan uppdagades först 2009.

– Som jag förstår det tycker tingsrätten att man inte kan fastställa storleken på arvodena. Men man konstaterar att det har utgått arvoden. Det tolkar jag som att de fått svarta pengar, men man vet inte hur mycket. Därför tycker man inte att det går att döma för skattebrott, säger Arne Fors.

Bruno Tillander har uppgett i förhör att han har betalat ut pengar till totalt 19 artister som sedan upptaxerats. Även Tillander själv upptaxerades. Lotta Engberg upptaxerades med 1,3 miljoner kronor, Martin Stenmarck med 800 000 kronor och Magnus Carlsson med 750 000 kronor.