Här är Kinas nya… byxor?

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Kina

Skyskrapan i Suzhou kritiseras av folket

Kina har spenderbyxorna på – skyskrapan i Suzhou går loss på inte mindre än 4,5 miljarder kronor.
Foto: RMJM
Kina har spenderbyxorna på – skyskrapan i Suzhou går loss på inte mindre än 4,5 miljarder kronor.

Skyskrapan var tänkt att få namnet ”Österns port” och definitivt övertrumfa självaste Triumfbågen i Paris. Men efter flera tusen blogginlägg riskerar den 301.8 meter höga skrapan i kinesiska Suzhou att i stället få heta "Österns byxa” i folkmun.

”Den skulle vara ett perfekt varumärke för en cowboystad ... är det en långkalsong eller ett par jeans”, heter det i ett blogginlägg.

Foto: RMJM
Skyskrapan är högst i världen.

Ja, debatten rasar het om praktbygget i Suzhou i sydöstra Kina.

Fler än 4 400 inlägg har det hunnit bli och de flesta driver med den skrapa som designats av arkitektfirman RMJM i skotska Edinburgh.

Bygget startade 2004 och ska stå klart senare i år. Och det är först nu, när konturen börjar framstå på allvar, som den kinesiska publiken engagerat sig.

”Varför måste Kina vara en sandlåda och lekplats för utländska designers med skrattretande arkitekturidéer”, skriver en bloggare.

Och en annan: ”Varför inte en kissande fontän upptill ... då skulle turister från hela världen komma till Sozhou”.

Byggnaden i sig får trösta sig med att den öppna delen sträcker sig 246 meter upp i luften. Därmed är skyskrapan högst i världen med denna form och, just det, högre än självaste Triumfbågen.

En del drar också paralleller till CCTV Tower i Peking som av lokalbefolkningen döpts till ”Stora byxan”.

En som dock inte ställer in sig i den långa raden av kritiker är Zhou Qi, professor i arkitektur vid Southeast University. Han uppskattar både utformningen och menar att kontroversen som uppstått inte nödvändigtvis behöver vara negativ.
– Den liknar Triumfbågen men innehåller också delar av kinesisk kultur, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN