Moskébrand i Eslöv oroar imamen

Eslöv. Först Eskilstuna, sedan Eslöv - ännu en moské har brunnit i Sverige. Polisen misstänker att den är anlagd.

– Tyvärr handlar det nog om islamofobi. Jag bor nära och känner mig inte trygg längre, säger imam Samir Muric till TT.

I morse kollade han igenom nyhetsflödet på sociala medier och såg att det brunnit i Eslöv.

– Jag tänkte: "Åh nej, säg att det inte är moskén". Men med tanke på branden i Eskilstuna har jag befarat det här. Det känns tyvärr som en ganska självklar följd, säger Samir Muric.

När räddningstjänsten kom fram till byggnaden brann det både på utsidan och inne i lokalen - innanför ett krossat fönster. Branden släcktes snabbt och enligt räddningstjänsten har moskén fått begränsade brand- och rökskador. Polisen rubricerar ärendet som mordbrand.

Islamiska kulturföreningen håller till i flerfamiljshusets källare. Ovanför finns flera lägenheter. Om branden hade tagit fart hade det funnits en stor spridningsrisk till de boende, enligt räddningstjänsten.

– Jag tänker på hur chockade alla som bor ovanpå på måste vara. Jag märker att folk är rädda, säger Muric.

Troligen mordbrand

Det finns ingen naturlig orsak till att det skulle brinna i golvet och väggen precis nedanför det trasiga fönstret, enligt Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

– Det rör sig troligen om en anlagd brand.

Kommunalrådet Johan Andersson (S) väcktes mitt i natten för att bli informerad om branden.

– Det som hänt gör mig arg och är helt oacceptabelt. Det här är dels ett hot mot enskilda människor i deras hem och dels ett allvarligt dåd mot en religiös byggnad, säger han till TT.

Krisgrupp samlas

En krisgrupp i Eslövs kommun har samlats för att bilda sig en uppfattning om läget, ta kontakt med föreningen och lugna oroliga boende i området.

Ingen människa skadades vid eldsvådan. Om det fanns några vittnen i närheten var oklart tidigt i morse.

Moskén, som ligger i utkanten av Eslöv, har utsatts för flera attentat under hösten. Bland annat har rutor krossats och fasaden sprejats med färg.

– Jag märker att färre människor kommer till moskén med tanke på all vandalisering. Hur ska det bli nu när en mordbrand finns med i bilden, undrar Samir Muric.

På juldagen befann sig 70 personer i en moské i Eskilstuna när moskén börja brinna kraftigt - också den branden misstänks, enligt Aftonbladet, vara anlagd. Alla lyckades ta sig ut, men fem personer fick föras till sjukhus.

TT