Flinck: Ett jäkla daltande med handbollsmålvakter

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

VARAZDIN. Nu svär jag väl i handbollskyrkan och får hela Hellgrens målvaktsfack mot mig.

Men är det inte ett jäkla daltande med handbollsmålvakter?

Sportbladets Johan Flinck.

En av de äldsta handbollssanningarna lyder:

Laget med bästa målvakten vinner.

En annan av de riktigt gamla handbollssanningarna låter något i stil med:

När man vinner har målvakten alltid varit bra.

Men när man förlorar – eller tappar poäng – är det aldrig målvaktens fel.

Tajmingen för detta ämne i den här spalten kan diskuteras.

För Filippa Idéhn var inte usel i går. Och när jag ska sätta plusbetyg landar jag till slut på en tvåa (godkänt), även om den helt klart är svag.

Själv sa hon ”inte så bra” om sitt målvaktsspel när jag frågade henne.

Sågas sällan

Det är när jag pratar med framför allt Thomas Sivertsson, och i viss mån lagkompisarna, som detta ämne, som jag funderat ganska ofta på, kommer upp: varför är handbollsmålvakter i det närmaste ”untouchable”? Eller om vi ska vara lite råare: varför daltas det så mycket med handbollsmålvakter?

När hörde du senast någon såga sin målvakt? De kan göra det själva förstås för målvakterna i sig kan vara ganska självkritiska och de hyllar alltid sitt uteförsvar när de själva gjort en kanonmatch.

Nu tycker jag inte att Idéhn ska sågas för sin insats i går men nog fasen kan man som förbundskapten tillstå att det behövs fler målvaktsräddningar. Mot Kroatien låg man på 31 procent och i går på 26 procent. Förre stormålvakten Jesper Larsson från Kristianstad har sagt till mig mer än en gång att vi journalister tittar alldeles för mycket på procenten. Det som spelar roll, menar Larsson, är att man tar de viktiga skotten.

Idéhn tog några viktiga skott i slutet av matchen mot Kroatien, men det gjorde varken hon eller Johanna Bundsen i går.

Jag frågade Sivertsson två gånger om de inte måste respektive behöver fler räddningar.

Behöver fler räddningar

Han ville inte hålla med utan menade att man lika gärna kan peka på man behöver fler bra försvarsaktioner eller fler mål från kanten eller linjen.

Visst, så kan man alltid säga. Och det var mycket som inte var på topp i går, däribland försvaret som lät de små holländskorna komma alldeles för nära när de sköt.

Men vi vet också vad målvaktsspelet betyder i handboll och ska Sverige kunna besegra Tyskland på fredag så att hoppet om en semifinalplats lever så behöver man fler räddningar.

För i andra målet står antingen Clara Woltering, en av världens kanske tre bästa målvakter, eller Katja Schülke, som var bitvis briljant mot Kroatien i går.

Om förbundskaptenerna nu inte har en uttalad förstemålvakt och det inte ska vara någon dramatik kring att byta målvakt så förstår jag inte varför Bundsen inte fick komma in förrän det var två minuter kvar. Tydligen så diskuterade man inte ens ett byte dessförinnan.

Nu kan jag ändå till viss del förstå varför Sivertsson inte ens vill antyda att målvaktsspelet behöver bli bättre. Han står där med två målvakter som båda gör mästerskapsdebut och tvivlen på om de håller för att Sverige ska gå långt i EM hann bli en följetong i media redan innan truppen landade i Kroatien. Nu försöker han skydda dem.

Kroatien utslaget

Men jag tror, och hoppas, att både Idéhn och Bundsen kan ta kritiken, eller rättare sagt att de behöver rädda lite oftare. Det här är elitidrottare som spelat i Champions League mot de allra bästa i två säsonger nu och har du valt att bli målvakt så har du också valt en utsatt position (även om det tydligen alltså aldrig är ditt fel att ni förlorar).

En annan gammal handbollssanning, att Balkannationerna alltid går bra i hemmamästerskapen, fick vi ta död på i går när Tyskland, med kniven på strupen, skickade ut kroatiskorna ur deras eget EM innan gruppspelet ens är över. Därmed lär det bli rätt ”dött” i Arena Zagreb i andra gruppspelet.

Tysklands seger betyder också att Holland är vidare med tre poäng.

Och efter att vi, eller undertecknad i alla fall, pratade om svenskt slagläge för en semifinalplats efter premiären så får Sverige nu inte förlora mot ett taggat Tyskland, med Susann Müller tillbaka, om man ska gå vidare med mer än en poäng och ha hoppet om en semifinal kvar i några dagar till.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN