Mejla

Eva Franchell

Ingen vit jul med Alliansen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”I'm dreaming of a white Christmas...” Så här grönt kommer stora delar av Sverige att vara över jul. 2014 kommer med stor sannolikhet bli det varmaste året som uppmätts och det borde vara bråttom att få till förändringar – men det går för långsamt.
Foto: ROGER LUNDSTEN
”I'm dreaming of a white Christmas...” Så här grönt kommer stora delar av Sverige att vara över jul. 2014 kommer med stor sannolikhet bli det varmaste året som uppmätts och det borde vara bråttom att få till förändringar – men det går för långsamt.

11 NOVEMBER 2014. Globala uppvärmningen

Stäng av Bing Crosby. Det blir ingen vit jul i stora delar av landet.

SMHI:s prognos pekar på nollgradigt långt upp i Norrland. Det blir klass 1-varningar, klass 2-varningar, blåst, regn och i bästa fall snöslask.

Det svenska klimatet har redan förändrats. En ny rapport från SMHI, Naturvårdsverket och Energimyndigheten konstaterar att vi fått högre temperatur, mer nederbörd och kortare vintersäsong. Den vita julen har blivit ett barndomsminne, något vi kan berätta om för våra barnbarn.

Sveriges klimat har blivit både varmare och mer nederbördsrikt. Temperaturökningen i Sverige har varit dubbelt så stor som förändringen i global medeltemperatur sedan slutet av 1800-talet. Skyfall och kraftiga regn ökar, vattnet blir varmare och översvämningarna fler.

– Även om vi i Sverige kan få kraftigare värmeböljor sommartid så är den största skillnaden i temperatur under vinterhalvåret, konstaterar chefen för SMHI:s klimatforskningsenhet Eric Kjellström.

Märks över hela världen

Samtidigt som regnet hotade runt R­osenbad anlände Åsa Romson härom dagen till det stora klimatmötet i Perus huvudstad Lima. Där ska FN-länderna besluta om en färdväg mot det stora klimatmötet i Paris om ett år. Det tar tid, det är som om klimatet faktiskt förändras snabbare än klimatpolitiken.

Klimatförändringarna märks över hela världen. Det amerikanska väderinstitutet NOAA konstaterar att 2014 med stor sannolikhet kommer att bli det varmaste året man någonsin uppmätt. Det borde vara bråttom, men förhandlingarna i Lima går trögt. Rika och fattiga länder bråkar.

Industriländerna vill minska utsläppen medan de fattigare länderna vill ha stöd för att kunna möta klimatutmaningarna. Självklart måste man göra både och.

Om vi ska kunna stoppa temperaturhöjningen vid två grader måste utsläppen minska. Varje land måste göra sitt ­yttersta, men vad gör då Sverige? Med A­lliansens budget minskar stödet till f­attigare länder.

Tänker ett kvartal i taget

De borgerliga partiledarna sätter hela landet på spel för symbolfrågor som Förbifarten och Bromma flygplats. Två koldioxidprojekt i centrala Stockholm, den enda del av landet där man borde kunna transportera sig på annat sätt.

Men Alliansen stjäl julen för oss.

Som sanna nyliberaler tänker de bara ett kvartal i taget medan temperaturen långsamt stiger. Den svenska klimatrapporten slår fast att det nu krävs energi­effektivisering och en hållbar samhällsplanering. Vi måste utveckla bättre beteendemönster, ta tåget i stället för bilen, ta tunnelbanan i stället för att sitta i ändlösa bilköer.

Julen må vara körd, men våra barnbarn måste ha en värld de kan leva i.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.