Nya försök att lösa Ukrainakrisen

Publicerad:
Uppdaterad:

Ukrainakrisen. Försöken att lösa Ukrainakonflikten fortsätter. Statscheferna från Tyskland, Frankrike, Ryssland och Ukraina ska samlas i Minsk på onsdag.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande åkte till Moskva i fredags med ett nytt fredsinitiativ. I diskussionerna med Rysslands president Vladimir Putin enades de om att fortsätta samtalet i en telefonkonferens i dag, då även Ukrainas president Petro Porosjenko deltog.

Ledarna kom under telefonkonferensen i dag överens om att mötas i Minsk på onsdag. Men redan i morgon fortsätter förberedelserna i Berlin, enligt en tysk regeringstjänsteman.

Angela Merkel uttryckte ingen större optimism när hon talade på den stora säkerhetskonferensen i München i lördags.

– Det är oklart om den kommer att leda till framgång, men ur min och den franske presidentens synvinkel är den definitivt värd att testa, sade hon om initiativet, vars detaljer inte är kända.

Senare sade Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier till tysk tv att det om "två eller tre dagar" kommer att visa sig om fredsplanen har förutsättningar att lyckas.

Hollande varnade för att fredsplanen kan vara en av de sista chanserna att göra slut på den tio månader långa konflikten.

– Om vi misslyckas med att nå en bestående fredsöverenskommelse, så känner vi till scenariot mycket väl - det har ett namn, det kallas krig, sade den franske presidenten.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: