Barnens fina hyllning till Johannes Brost

”Det har varit tufft och väldigt mycket tråkigare”

Av: Alex Hartelius

Publicerad:
Uppdaterad:

I förra årets ”Tillsammans mot cancer”-gala skulle Johannes Brost prata om sin matstrupscancer.

Men i början av januari dog han – bara dagar innan galan.

– Det har gått ett år och det har varit tufft och väldigt mycket tråkigare, säger dottern Joanna Sundström.

Tanken var att Johannes Brost skulle tala om sin matstrupscancer i förra årets ”Tillsammans mot cancer” och stödja forskningen. Men bara dagar innan galan dog han 71 år gammal.

I sin sista intervju berättade han om sin cancer där han beskrev sjukdomen som ett lotteri.

– De flesta lotterna är vinstlotter. Det är ett mycket märkligt lotteri. Sen finns det några stycken som är nitlotter. Det kan drabba precis vem som helst, säger han i intervjun med TV4 och fortsätter:

– Det är inte bara jag som drabbas, utan det är mina fyra barn, barnbarn och mina nära och kära.

Upptäckte cancern under Let’s Dance

I intervjun berättar Johannes Brost att han upptäckte sin cancer under inspelningen av Let’s Dance 2017. Han uppsökte läkare och några dagar efter fick han beskedet om att han hade matstrupscancer.

Under årets ”Tillsammans mot cancer”-gala hyllas skådespelaren av döttrarna Joanna Sundström och Ella Jacobson Brost.

– Framför allt var han min pappa, men han var också en väldigt fin morfar och vän. Han var väldigt full av liv, vilket smittade av sig till alla han träffade. Det har gått ett år och det har varit tufft och väldigt mycket tråkigare, säger en tårfylld Joanna Sundström.

Ella Jacobson Brost minns tillbaka på sin pappas kamp, hur mycket han såg fram emot att vara med på galan och engagemanget till cancerforskningen som han hade under sin sista tid i livet.

– Vi kommer aldrig få tillbaka vår pappa men det är aldrig för sent att hjälpa andra drabbade, säger Ella Jacobson Brost.

Stjärnspäckad gala

Flera artister slöt upp under galan. Jonas Gardell, 55, hyllade en nära vän som gick bort i cancer tidigare i år och Lisa Ekdahl, 47, tillägnade en låt till sin pappa som gått bort i sjukdomen.

Soraya Lavasani, 36, gjorde debut som programledare tillsammans med Bengt Magnusson. När Nöjesbladet når henne berättar hon om hur rörd hon blev över det engagemang som folk visade under galan.

– Jag tyckte galan var så fantastiskt fin med väldigt mycket värme och kärlek från både publiken och produktionen. Det känns verkligen som att jag åkt med i en proffskaravan, säger hon till Nöjesbladet.

Under sändningen fick man in över 16 400 månadsgivare till Cancerfonden och även om siffran är sämre än förra året så tycker Soraya att det är en bra siffra.

– Det pågår fortfarande väldigt mycket katastrofer runt om i världen, det är många som behöver pengar till olika ändamål. Svenskar är väldigt givmilda och jag tror att sånt också kan påverka.

Hur var det att programleda en gala med så starka berättelser?

– Jag var lite orolig för det innan. Jag har själv en relation till cancer eftersom min mamma gått bort i sjukdomen. Jag var nervös men fick samtidigt ett lugn av publiken på plats.

1 av 2 | Foto: TV4
Ella Jacobson Brost och Joanna Sundström.
Publicerad:

LÄS VIDARE