ÅSIKT

Män, lär er hantera kvinnors sexualitet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Ni ska ge fullkomligen fan i att sprida bilder som inte är era

Foto: TT
Tiziana Cantones död har blivit en världsnyhet. Det är nu, mer än någonsin, dags att vi sätter stopp för det omänskliga i att förstöra livet för en kvinna av den enda anledningen att hon gillar att ha sex, skriver Katarina Wennstam.

DEBATT. Tiziana Cantone är död. Hon blev 31 år gammal. Egentligen borde hon vara en okänd, vanlig italiensk tjej som gillade att festa och att ta selfies. Men den som googlar på hennes namn kommer för all överskådlig tid hitta de bilder hon gjorde allt för att få stopp på. Bilder av ett samlag i grupp som filmades frivilligt, men som sedan spreds över internet bortom hennes kontroll. Bilder som fick okända män att trakassera henne på gatan, trycka t-shirts och mobilskal med hennes privata bilder och posta skämtfilmer på Youtube.

En vän till Tiziana Cantone har vittnat om att hon till slut kände att det inte fanns någon utväg. För en vecka sedan tog hon sitt liv. Nej, det är fel. Hon hetsades till att ta sitt liv. Medskyldiga till hennes död är de män som spred filmen, och alla de tusentals människor som skrattade, hånade, drog skämt och spred vidare.

Vi lever i dag i en digital förnedringskultur, en uppdaterad version av medeltidens skampåle där kvinnor fjättras fast av anonyma belackare, medan världen ser på.

Filmen i fråga innehåller ju också män, men det är som att de knappt existerar. De möttes inte av fördömanden över att de visade sig nakna i en sexuell situation. Inte ens för att de ägnade sig åt utstuderad så kallad revenge-porn, att hämnas på en tjej genom att sprida bilder av sexuell karaktär.

Revenge-porn har blivit den kanske snabbast växande subgenren inom mainstreamporren. Inte bara finns det skrämmande många före detta pojkvänner som vill förstöra en tjejs anseende genom att sprida privata bilder, det finns också en enorm efterfrågan. Inget verkar kittla mer än att delta i det övergrepp det är att titta på en porrfilm eller bilder som sprids mot en tjejs vilja.

Cantones död har blivit en världsnyhet, men den indignerade bevakningen innehåller en hel del nymoralistiska pekpinnar. Inte riktade mot killarna, nej då. Inte uppmaningar om att ge fullkomligen fan i att sprida bilder som inte är dina. 

I stället riktas råden till tjejerna – igen. Likt vi har sett i rapporteringen kring sexuella trakasserier på festivaler, på färjor, kring det mesta där kvinnor är presumtiva offer. Man pekar på tjejerna och säger "ni ska inte ta nakenbilder".

Men felet begås inte av tjejen som tar en bild på sig själv, utan av den som inte kan hantera hennes sexualitet. Som använder bilden till att utsätta henne för slut-shaming, att belägga henne med skam genom ryktesspridning. Men också av de som varje gång de hör talas om en tjej vars nakenbild har spridits, direkt reagerar med att undra hur man kan vara så dum att man skickar sådana bilder. I stället för att fråga sig hur man kan vara så elak att man sprider den?

Vårt samhälle är genomsyrat av dubbla budskap till kvinnor. Hon förväntas vara sexig, men hon får inte vara sexuell. Hon får inte äga sin egen lust. Hon verkar inte få gilla sex bara för sin egen skull.

Hårdare lagstiftning är att vänta för hämndporr och det är på tiden. Men lagar hjälper inte ensamma mot de attityder som dömer tjejen hårdare än killarna. Det är mer än någonsin dags att vi sätter stopp för det omänskliga i att förstöra livet för en kvinna av den enda anledningen att hon gillar att ha sex. Vem gör inte det, liksom?

Det är allas vårt ansvar att vi genom att hela tiden döma den nakna tjejen så hårt, har försett sexualförbrytare med världens mest effektiva verktyg. Flera svenska rättsfall har visat hur män som övertalat en tjej att skicka till en början ganska oskyldiga bilder, till exempel topless, kan använda dessa för att hota tjejen. Om hon inte förser honom med mer avancerade bilder kommer han att sprida bilderna på sociala medier, till lärare, föräldrar eller kompisar. Hon hamnar i en fasansfull rävsax där hon vet att han kan förstöra hennes rykte med ett knapptryck. Hon vet att han har rätt i sitt hot, att hon är den som kommer att få stå vid skampålen – och där är vi alla medskyldiga.

Katarina Wennstam

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Internet

Sexualitet

Sexism

Självmord