– Zlatans plats i matsalen är tom

avPatrik Brenning

Durmaz om luckan efter Zlatan, kaoset i Grekland och EM under Hamrén: Ville spy på fotbollen

Bedrövad över både EM och situationen i klubblaget tog Jimmy Durmaz semester med ordern till alla: Inget snack om fotboll.

Månader senare är det en 27-åring i en nystart som berättar om livet utan Zlatan, kaoset i Grekland och Erik Hamréns misslyckade EM.

– Jag spydde på fotbollen då, säger Durmaz.

Jimmy Durmaz är en av spelarna som finns kvar efter att Erik Hamrén lämnat över sitt svenska landslag till Janne Andersson. Med det är en ny vardag för 27-åringen utan bästa landslagskompisarna Zlatan Ibrahimovic och Erkan Zengin.

– Vi hade vårt umgänge men det är slut. De har tackat för sig och jag är kvar. Jag får hitta nya vänner. Men det går bra. Jag har Lasse Richt (landslagschef) som jag hänger med, säger Durmaz med ett leende.

”Hade ingen lust att träna”

Det är en pigg 27-åringen med en hungrig blick som möter oss efter lördagens träningspass. Detta trots att mittfältaren åkt på en hel del smällar det senaste året. Efter ligasäsongen med Olympiakos förvandlades vardagen, som Durmaz själv beskriver det, till kaos.

– Det började efter att säsongen tagit slut när vi skulle spela cupfinalen. Vi fick vänta på att spela cupfinalen 1,5 månad. Sen fortsatte alla problem fram till försäsongen och... Det är mycket problem i grekisk fotboll just nu. Ligan har inte startat än och ingen vet när den ska starta. Det är tränarbyten hela tiden, ekonomin... Allt. Man har för mycket fokus på annat än fotbollen där så man hade ingen lust att träna längre. Jag hade inte motivationen att komma ner till träningen och göra det bra. Så när det här med Toulouse dök upp och de ville ha mig såpass mycket så hoppade jag på tåget och kände direkt en nytändning. Så det var skönt. Det var viktigt för mig.

Efter ett kort snack med Ola Toivonen, som då redan hade anslutit till Toulouse under sommaren, skrev Durmaz på för den franska klubben. Mittfältaren beskriver det hela som en nytändning och en välkommen sådan efter kaoset i Grekland – men också efter EM där Durmaz förlorade sin startplats från EM-kvalet till Sebastian Larsson.

– Klart jag var väldigt besviken. Jag kände att jag gjort det bra hela EM-kvalet och var en av de som gjorde mest poäng och bidrog mycket. Sen kommer man till EM och får så lite speltid som man fick. Det är klart jag var väldigt besviken, det var jag.

Fick du någon motivering?

– Motiveringen var att vi skulle spela defensivt, för defensivt tyckte jag. Det var motiveringen.

Pontus Jansson har beskrivet att det saknades en taktik och en röd tråd. Upplevde du det också så?

– Offensivt ja. Det var ingen tydlighet. Vi skulle försöka komma offensivt men det var mest ligga rätt defensivt, försöka få bollen mot Zlatan och försöka komma på kontringar.

”Därför jag stormade ut”

Durmaz säger att han inte vill gå djupare in på vad som gick snett under Erik Hamrén utan ser hellre framåt. Samtidigt var 27-åringen en av de som visade störst besvikelse efter EM-uttåget när han och Erkan Zengin lämnade mästerskapet efter den sista matchen utan att svara på några frågor från pressen.

– Vi var bara otroligt besvikna. Det var en mix av hela EM. Man fick inte spela något, man åkte ut och sättet vi åkte ut på. Man ville bara därifrån. Man ville inte ha något med fotboll att göra längre. Jag hade tio dagars semester efter och den som öppnade sin käft om fotboll så drog jag därifrån direkt för jag spydde på fotboll just då. Det är min anledning till varför jag stormade ut därifrån.

Erkan Zengin valde att tacka för sig efter EM men Durmaz är kvar – enligt egen utsago ”för ung” för att själv gå i landslagspension. Det menar samtidigt mittfältaren att även 34-årige Zlatan Ibrahimovic egentligen är.

– Det är så klart en stor lucka efter honom. Han tog ju allt fokus på sig själv så det var väldigt skönt för oss andra. All press var på honom. Nu får vi fördela pressen på hela laget. Det är klart det är tråkigt utan honom här. Han borde fortfarande vara här. Han håller den nivån för att vara här. Vi skulle behövt honom också.

Har du sagt det till honom?

– Det är klart jag sagt till honom att han borde komma tillbaka. Hans plats är fortfarande tom i matsalen. Det finns plats för honom om han vill komma tillbaka.

Vad svarar han då?

– Vi går inte in på det nu. Det håller vi för oss själva.

Han har haft en hyfsad första tid i Manchester United?

– Ja, men det visste vi om. Det visste väl ni också om, att han skulle krossa där? Det är ingen fara där.

Det är en hel del nya svenskar i Ligue 1 nu när Zlatan lämnat?

– Ja, så jag kände också. Han har dragit, dags för någon annan svensk att ta över showen där.

Hur är ligan?

– Jag fick hoppa in 20 minuter nu. Det var det tuffaste jag spelat. Ytterbackarna var i nacken på mig. Man får vänja sig vid det och göra det bästa men det är väldigt fysiskt. Det känner man på träningarna också. Spelarna springer som aldrig förr och tacklas och krigar på. Men det är bara anpassa sig och köra. Jag får bygga lite muskler. Är man en smart spelare drar man nytta av det.

Med tanke på hur frustrerad och trött på fotbollen du var – hur känns det nu med både ett nytt klubblag och ett nytt landslag?

– Det känns som 20 kilo försvann från axlarna så fort jag skrev på för Toulouse. Jag kände att jag hade drivet i steget igen. Det var det man saknade innan. Nu känns det bra. Jag har visat på träningarna också att jag är pigg och fräsch. Det känns kul att vara här.