TV-profilen om sitt liv som kriminell

avLinnéa Borgert

Var värdetransportrånare – nu hjälper Anders Adali till att lösa brott på tv

1 av 3 | Foto: Anders Adali och Sanna Bråding.

Före detta yrkeskriminella Anders Adali, nu känd från ”Nya efterlyst”, berättar i ”Pira & Bråding” i P3 om den lägsta punkten i sitt liv – när han dömdes till sju års fängelse.

– Den natten och den kvällen var sömnlös. Jag försökte se det framför mig, hur mina barn växer upp, hur man missar deras födelsedagar, säger han.

Han var aktivt kriminell i nästan tio år – nu hjälper Anders Adali till att lösa brott. Han medverkade i "Nya efterlyst” på TV8 och innan dess ”Stoppa tjuven” på TV3.

I en öppenhjärtig intervju med Sanna Bråding i programmet ”Pira & Bråding” i P3 berättar han om hur det var att leva som småbarnspappa – och kriminell.

– Det är en inre stress utan dess like. Att ha det här vanliga livet, som jag alltid hade, till det kriminella. Att ha tio telefoner som är avstängda, som man sätter på vid vissa tidpunkter. Kanske hade varit på ett möte där någon är skyldig dig en halv miljon kronor och det har varit värsta tjafset, till att gå hem och bara stänga av och visa kärlek till sina barn, säger han i programmet.

”Tyckte jag var kung”

Det hela började vid 19 års ålder. Anders Adali hade fått sitt första jobb efter gymnasiet och jobbade natt på en mack.

Han hamnade i fel sällskap, började skimma kreditkort och sälja kokain i tändsticksaskar bakom disken. Han gick sedan över till att planera rån. Till slut genomförde han dem själv.

Anders Adali beskriver själv sina kriminella handlingar som ”en strävan efter att lyckas”. Vid tidpunkten trodde han att han mådde bra.

– Jag hade miljoner och tyckte att jag var kung, men i efterhand, jag har aldrig mått så dåligt som under de åren, säger han i ”Pira & Bråding”.

”Tog ifrån dem deras pappa”

2007 åkte Anders Adali fast för ett värdetransportrån i Åbo i Finland. Han greps av polis tio månader efter själva rånet, en månad innan han skulle gifta sig med sin flickvän i Mexiko.

Själva domen fick han inne på anstalten. Sju års fängelse. Hans första tanke var hur han skulle berätta det för sina två barn.

– Den natten och den kvällen var sömnlös. Jag försökte se det framför mig, hur mina barn växer upp, hur man missar deras födelsedagar, när de simmar, när de går i skolan. Allt sånt där som man ska vara där för, som inte min pappa var egentligen. Det tog jag ifrån dem. Jag tog ifrån dem deras pappa för någonting dumt. Att få en sådan verklighetscheck när man står där med en telefon i en anstalt, i anstaltskläder. Det var en lowpoint, den lägsta i mitt liv verkligen.

Anders Adali spenderade tre och ett halvt år i fängelse i Finland, de sista månaderna i Sverige. 2011 släpptes han fri.

I dag lever han ett nytt liv, långt bort från den kriminella världen.

”Pira & Bråding” sänds i dag klockan 14.03 i P3.

ARTIKELN HANDLAR OM