Jimmy Durmaz är tillbaka i startelvan

avJohan Flinck, Patrik Brenning

”Klubbytet har gjort mig gott. Jag är väldigt lycklig”

Foto: Bildbyrån
Durmaz.

LUXEMBURG. Han har varit öppen med besvikelsen över petningarna.

Men mot Luxemburg får Jimmy Durmaz starta en tävlingslandskamp för första gången på snart ett år.

– Klubbytet har gjort mig gott. Jag är väldigt lycklig, säger mittfältaren.

Sverige klarade 1–1 mot Nederländerna i premiären av VM-kvalet.

Men nu väntar en helt annan kaliber på motståndet: Luxemburg borta.

Då gör Janne Andersson tre förändringar i startelvan. Efter att förbundskaptenen släppt startelvan till spelarna på torsdagskvällen kunde Sportbladet avslöja vilka som får starta mot Luxemburg.

På vänsterbacken är Martin Olsson tillbaka i truppen efter skada senast och går rakt in i startelvan, vilket betyder att Oscar Wendt återigen är utanför landslagelvan.

Petades mot Danmark

På mitten går Albin Ekdal, som också är tillbaka i truppen efter skada senast, in i stället för Alexander Fransson och på högerkanten är Jimmy Durmaz tillbaka i startelvan, vilket betyder att Marcus Rohdén ställs åt sidan.

För Durmaz del är det första tävlingslandskampen från start på nästan ett år. Efter att varit ordinarie i Erik Hamréns elva under EM-kvalet petades han till den avgörande playoff-matchen mot Danmark.

I EM fick 27-åringen mycket begränsat med speltid och när Janne Andersson tog över fick han nöja sig med ett inhopp mot Nederländerna. Petningarna har i regel motiverats med att andra spelare är bättre defensivt.

– Jag är trött på att förklara för media varför jag inte får spela. Jag får aldrig chansen att bevisa att jag är bra defensivt, sa Durmaz efter matchen.

Lyft efter klubbytet

Nu får han chansen mot Luxemburg. Han menar att höstens klubbyte från Olympiakos till Toulouse i Ligue 1 gett honom ett lyft.

– Jag har haft en kanonstart i klubblaget och redan utvecklats på den här korta tiden. Man måste vara på tå i varje match. Det behövde man inte i Grekland. Där kunde man gå ut och köra på 60 procent och ändå vara överlägsen. Det har utvecklat mig att spela på hundra procent hela tiden, sa han tidigare i veckan. Han trivs i Toulouse.

– Jag är väldigt lycklig.

Anderssons svåra val

Martin Olsson

Tidigare givne Olsson, startmannen mot Nederländerna Oscar Wendt eller unge Ludwig Augustinsson som gjort braksuccé i Champions League med FCK? Vänsterbacksplatsen kan vara landslagets mest konkurrensutsatta men Janne Andersson väljer att satsa på Martin Olsson.

– Vi har en jättetuff konkurrens på den positionen men jag tycker Martin gjorde ett bra EM, säger Janne Andersson.

Oscar Hiljemark

Albin Ekdal tillsammans med Alexander Fransson eller Oscar Hiljemark? Fransson matchades i inledningen av veckan tillsammans med Ekdal men har sedan dess förlorat startplatsen till mittfältspartnern från matchen mot Nederländerna Hiljemark. Ekdal  kändes given även fast Janne Andersson något oväntat även uttryckte tvivel kring det på gårdagens press-konferens inför matchen.

– Jag har inte tagit ut laget men en Albin som är i gång är en bra spelare. Sedan har han haft lite skadeproblem så vi får se om han är med när jag tar ut laget.

Jimmy Durmaz

Marcus Rohdén fick flytta ut på kanten för att täppa till defensiven mot Nederländerna senast och Janne Andersson har under veckan tryckt på hur nöjd han var med just försvarsspelet i den matchen. Problemet låg i stället i offensiven.

Mot ett förväntat underlägset Luxemburg blir det nu i stället mer offensive Jimmy Durmaz som tar han om högerkanten.

– Vi har lite idéer om hur vi vill spela och jag vill absolut att vi ska ha mer boll än mot Neder-länderna, säger Andersson.

John Guidetti

Marcus Berg fortsätter att imponera stort i sitt grekiska klubblag och var Sveriges ende målskytt i VM-kvalpremiären. Inför mötet med Luxemburg var frågan nu om John Guidetti skulle få behålla sin plats bredvid Berg i anfallet eller om Ola Toivonen, som övertygat under säsongsinledningen med franska Toulouse, skulle gå rakt in i startelvan. Nu blir det återigen Guidetti när Andersson försöker spela ihop ett nytt stabilt svenskt anfallspar som även kan fungera över tid. Men 24-åringen, som matchas sparsamt i Celta Vigo, måste höja nivån från matchen mot Nederländerna om han inte ska riskera att förlora platsen.