Barnens djur plågades till döds

avLinda Hjertén

Nu går polisen ut och vädjar om hjälp

1 av 4

På morgonen gjorde personalen den fruktansvärda upptäckten: ett lamm och två getter hade plågats ihjäl i barnens parklek.

Flera veckor har gått utan att någon gripits – och nu går djurskyddspolisen ut och vädjar om tips.

– Det är sällan vi ser ett djurplågeri som är så här uppsåtligt. Vi kommer inte att släppa det här fallet, säger förundersökningsledare Lena Jacobsson.

Stora Blecktornsparken på Södermalm i Stockholm är en omtyckt parklek där barn förutom att leka i parken även kan hälsa på parkens djur.

Morgonen den 21 oktober kom personalen som vanligt till parkleken.

När de öppnade utrymmet där barnens djur står över natten möttes de av en fasansfull syn.

"Har lidit stort"

Ett lamm hade avlidit och två getter var svårt skadade, så pass att de fick avlivas direkt efter att veterinär kommit till platsen.
Ytterligare ett får hade skador men överlevde.

Utredningen visade att en eller flera personer hade brutit sig in och slagit ihjäl djuren med ett tillhygge.

– Samtliga djur har lidit stort, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare på Djurskyddspolisen.

– Man blir alldeles frustrerad och förtvivlad och får ont i magen när sådana här saker händer. Brott mot de som är försvarslösa gör att människor blir otroligt ledsna och arga och besvikna och det blir vi med.

Dna har säkrats

Polisen tror att brottet ägde rum någon gång mellan den 20 till 21 oktober.

– Personalen gick hem vid 17.30 och det var när de kom tillbaka på morgonen som de gjorde upptäckten, säger Lena Jacobsson.

Polisen har tagit händelsen, som rubriceras som djurplågeri och skadegörelse, på stort allvar. Djuren har skickats på obduktion. Ett tillhygge som man tror användes för att slå djuren med har skickats på analys och man har lyckats säkra dna från en möjlig gärningsperson.

– Det är sällan vi ser något så här uppsåtligt, här har man med avsikt gjort allt för att göra djuren illa, och vi kommer inte att släppa det här fallet, säger Lena Jacobsson.

Det finns inga kända vittnen till det brutala djurplågeriet, och det fanns heller inga övervakningskameror vid platsen.

Man vet med andra ord inte om det rör sig om en eller flera gärningsmän.

– Vår förhoppning är att någon där ute som vet något ska höra av sig. Man får tipsa oss helt anonymt. Men vi vädjar nu om hjälp, säger Lena Jacobsson.

Vet du något? Tipsa polisen på 114 14 eller via polisens hemsida. Ange Blecktornsparken – Djurskyddspolisen så att tipset hamnat rätt. Du kan vara helt anonym.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott