Toppmöte mellan Putin och Trump bestämt

Av: TT

Publicerad:
Rysslands president Vladimir Putin välkomnar USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin välkomnar USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.

Det blir ett toppmöte i ett tredje land mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump.

Enligt en rådgivare till Putin är mötet av enorm betydelse för världen.

Juri Ushakov, Putins rådgivare i utrikespolitiska frågor, säger att en tidpunkt och plats för ett toppmöte mellan Trump och Putin har bestämts. Det ska hållas i ett tredje land och platsen och tidpunkten ska offentliggöras på torsdagen.

– Jag kan säga att vi har nått en överenskommelse om att hålla ett möte. Vi har till och med kommit överens om tiden och platsen för mötet, säger Ushakov.

Samtidigt säger han att det kommer att ta flera veckor att förbereda mötet, men att det är av enorm betydelse för världen.

Beskedet kommer efter att USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton besökt Moskva.

"Första steget"

Han ska bland annat ha diskuterat vapenkontroll med Putin och frågor om att USA lämnat kärnenergiavtalet med Iran.

Efter mötet med Bolton säger Putin att besöket väcker förhoppningar om att relationerna mellan Ryssland och USA fullt ut kan återställas, trots att de nu "inte är i bästa skick".

– Ert besök i Moskva ger oss hopp om att vi åtminstone kan ta det första steget för att återställa fullt utvecklade band mellan våra stater, sade Putin enligt ryska nyhetsbyråer.

Han tillägger att Ryssland inte söker konfrontation med USA.

Vid början av mötet sade även Bolton att han ser fram emot samtal om uppmjukade relationer mellan Moskva och Washington.

Gnisslande relationer

Amerikanen träffade också utrikesminister Sergej Lavrov och de båda diskuterade enligt det ryska utrikesdepartementet läget i Syrien, Ukraina samt bilaterala frågor.

I mars sade Trump – som flera gånger sagt sig vilja förbättra kontakterna mellan länderna – i ett telefonsamtal med Vladimir Putin att de båda ledarna snart skulle träffas. Men från rysk sida har det sedan dess funnits ett missnöje över att det har varit svårt att få till ett möte.

Relationerna mellan Ryssland och USA gnisslar när det gäller frågor som rör just Syrien och Ukraina samt om rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016 och anklagelser om att Moskva var inblandat i förgiftningen av en rysk ex-spion i Storbritannien tidigare i år. USA har infört en rad sanktioner mot höga ryska företrädare och intressen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN