Badet igenbommat

Publicerad:
Uppdaterad:

Hela Aq-va-kul stängdes på onsdagen

Cynthia Nilsson, badvakt på Aq-va-kul, informerade i går badets gäster om stängningen. Resten av den här veckan ska hon och hennes kollegor städa. Sedan vet hon inte vad som händer.
Foto: Kajsa SIGVARDSSON
Cynthia Nilsson, badvakt på Aq-va-kul, informerade i går badets gäster om stängningen. Resten av den här veckan ska hon och hennes kollegor städa. Sedan vet hon inte vad som händer.

Flera tusen träningssimmare och simskoleelever drabbas när hela vattenpalatset Aq-va-kul tvingas slå igen.

– Vi har inte tid att leta efter syndabockar. Nu måste vi fokusera på att hitta bassängplatser, säger Paul Alfons, ordförande i Malmö kappsimningsklubb.

Aq-va-kul kan inte garantera säkerheten för sina anställda. Efter en skyddsrond i badhuset togs i går beslutet att stänga hela Aq-va-kul i minst två veckor.

Den springande punkten bakom beslutet ligger i badhusets maskinrum som reglerar renlighet och klorifiering av vattnet. Där är miljön så dålig att ingen personal kan arbeta.

– Kan vi inte garantera deras säkerhet kan vi inte ha öppet. Så enkelt är det. Nu väntar vi på provsvar från Betong- och cementinstituet innan vi kan gå vidare, säger Jane Andersson, fritidsdirektör i Malmö stad.

Stängt i två veckor

Provsvaren kommer att dröja minst en vecka, men trots det räknar Malmö stad med att kunna öppna för besökare igen om två veckor.

Är det realistiskt att ni kommer kunna öppna igen om två veckor när så allvarliga brister har kunnat konstateras?

– Vi jobbar emot att kunna öppna då men nu får vi vänta och se vad proverna visar.

Omkring 2?000 aktiva simmare, simskoleelever och simhoppare som vanligtvis utnyttjar simhallen får nu söka sig till andra simhallar. Hittas inte fler bassängplatser tvingas Malmö kappsimningsklubb ställa in träningen för sina aktiva.

För lite bassänger

– Det fanns för lite bassängplatser i Malmö redan innan det här. Vi kommer inte att kunna ordna så att alla får träna, säger Paul Alfons.

Han menar att det är beklagligt att tillsynen av badet varit så dålig att badhuset tvingas stänga.

– Vi har sett skavanker uppe i bassängerna. Men att det var så illa hade vi ingen aning om.

Läs också:

Kajsa Sigvardsson (.se)

Publicerad: